Stiri

Complexul energetic Oltenia a primit ajutor de stat de 848 mil. euro, plata pentru certificatele verzi

11 mart. 2022 2 min

Complexul energetic Oltenia a primit ajutor de stat de 848 mil. euro, plata pentru certificatele verzi

Reading Time: 2 minute

Complexul energetic Oltenia a primit ca ajutor de stat bani pentru plata certificatelor verzi din acest an. Astfel complexul energetic va putea funcționa în acest an cu termocentralele pe bază de cărbune, pentru a putea produce energie electrică, necesară consumului național.

Aprobarea Ordonanței de Urgență reprezintă pasul următor necesar după ce Comisia Europeană a autorizat, în luna ianuarie 2022, ajutorul de stat de restructurare în favoarea Societății ”Complexul Energetic Oltenia ”SA.

Ministerul Energiei va acorda Complexului Energetic Oltenia granturi reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 848,6 milioane euro, ca parte a ajutorului de restructurare sub formă de grant autorizat în valoare totală de 1.090 milioane euro, pentru implementarea Planului de restructurare, până în anul 2025, în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2021-2025.
Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, se va acorda anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei.
Totodată, s-a aprobat participarea statului prin Ministerul Energiei la majorarea capitalului social al Societății Complexul Energetic Oltenia prin aport în numerar, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane euro.

La data de 24 iunie 2021, România a prezentat Comisiei un Plan de restructurare revizuit, pentru perioada 2021-2026, care se bazează pe planul de decarbonizare, pentru asigurarea unei tranziții sustenabile către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon prin înlocuirea producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile.

Producția de cărbune a crescut în Valea Jiului

„În momentul de faţă am reuşit să creştem producţia de cărbune. Faţă de perioada în care aveam 600-700 de tone pe zi, acum am reuşit să dăm 1.000-1.100 de tone pe zi şi sper ca în perioada următoare să reuşim să dăm şi mai mult. Sunt patru mine în Valea Jiului, Lonea, Vulcan, Livezeni, Lupeni, şi toate funcţionează în acest moment”, a declarat, joi, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Potrivit acestuia, cantitatea de cărbune extras din Valea Jiului asigură funcţionarea Termocentralei Paroşeni timp de trei zile pe săptămână.

Pe de altă parte, Cristian Roşu a menţionat că a prezentat situaţia CEH în cadrul unei întâlniri care a avut loc, marţi, la Guvern, pe tema creşterii independenţei energetice, însă, deocamdată, nu s-a discutat despre o eventuală redeschidere a termocentralei Mintia.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: