BizRemote by certSIGN Stiri

Consiliere psihologică gratuită pentru copii și părinți

apr. 7, 2020 2 min

Consiliere psihologică gratuită pentru copii și părinți

Reading Time: 2 minute

În perioada pandemiei există riscul amplificării unor tulburări cognitive, a problemelor comportamentale și emoționale ale celor mici care pot experimenta anxietate sau panică cu privire la evoluția COVID-19.

Izolarea socială, închiderea şcolilor, dar şi pierderea locurilor de muncă, scăderea venitului familiei sau scenariile negative cu privire la starea de sănătate sau a economiei cresc nivelul de anxietate atât al părinţilor, cât şi al copiilor. Psihologii de la Fundația World Vision România avertizează că în perioada pandemiei de coronavirus există riscul amplificării unor probleme emoționale precum anxietate, iritabilitate, mânie, lipsă de control a emoțiilor. De asemenea, perioada aceasta este favorabilă apariției unor probleme comportamentale (impulsivitate, agresivitate) și a tulburărilor cognitive (dificultăți de concentrare, tulburări de memorie).

Printre problemele generate de pandemia COVID-19 identificate de psihologii World Vision în ședințele de consiliere online ținute până acum sunt: epuizarea părinților, gestionarea relațiilor dintre frați, motivarea copilului să facă teme, plictiseala celor mici care sunt obligați să stea în casă. Mai mult, atât părinții cât și cei mici pot experimenta panică în ceea ce privește evoluția COVID-19.

Psihologii din cadrul Fundaţiei World Vision România oferă consiliere gratuită pentru orice părinte sau copil afectat emoţional de situaţia generată de COVID-19

Riscul de expunere a copiilor la violenţă fizică sau verbală creşte în perioada restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, astfel persoanele care au nevoie de ajutor psihologic în următoarea perioadă pot scrie pe adresa de email rom_office@wvi.org, iar unul dintre psihologii World Vision va reveni către ei pentru o şedinţă de consiliere.

Psihologii Fundaţiei World Vision România continuă în această perioadă şi programele de consiliere cu copiii sau părinţii din mediul rural. Întâlnirile faţă în faţă au fost înlocuite de consilierea online și la telefon. De la impunerea restricţiilor pentru limitarea răspândirii COVID-19 în România, aproximativ 700 de copii şi 200 de părinţi din programele World Vision au primit următoarele tipuri de consiliere: consiliere psihologică, terapie comportamentală, consiliere de grup, consiliere psihopedagogică, consiliere socială, educaţie parentală, psihoeducaţie.

Violenţa asupra copilului este un fenomen care persistă în societatea românească. Doar unul din zece părinţi nu şi-ar lovi niciodată copilul, iar unul din doi crede că lovirea este spre binele copilului, arată raportul “De ce lovim copiii?”, realizat de Fundaţia World Vision România. În 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violență asupra copilului, dintre care 1173 de cazuri de abuz fizic. Îngrijorător este că, dintre cazurile de violență fizică, 1005 au avut loc în familie, iar aproape două treimi dintre cazurile raportate de abuz sexual au avut loc asupra copiilor din mediul rural (580). Acestea sunt doar cazurile raportate, foarte probabil unele extrem de  grave, însă cifrele oficiale ascund realitatea altor sute de cazuri nedeclarate.

Strângere de fonduri pentru familiile din mediul rural în perioada pandemiei de coronavirus

Fundaţia World Vision România a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a interveni de urgenţă cu ajutorul necesar  pentru cei peste 14.000 de copiii şi 7.000 familii care fac parte din programele sale. 

În satele româneşti, accesul la apă şi săpun este unul limitat, mai bine de o treime dintre copiii din România trăiesc în locuințe fără toaletă în interior, iar 1 din 11 copii merge la culcare flămând, conform raportului de cercetare “Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat în 2018 de Fundația World Vision România.  În perioada pandemiei, toate aceste lipsuri din ruralul românesc se accentuează considerabil, de aceea Fundaţia World Vision strânge fonduri şi face apel la oricine doreşte să doneze pentru a ajuta familiile vulnerabile să treacă cu bine peste această perioadă. Donatiile pot fi făcute online, pe site-ul Fundaţiei.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: