Antreprenori Stiri

Consum zero, oportunitati infinite

23 dec. 2015 2 min

Consum zero, oportunitati infinite

Reading Time: 2 minute

casaefdenLocuinta viitorului poate fi controlata de la distanta, doar prin intermediul unui smartphone conectat la internet, iar factura la utilitati este zero. Nu este un vis, ci un proiect deja realizat de o echipa de romani.

Casa EFdeN produce singura curent electric, apa calda sau aer conditionat si nu are centrala termica sau aparate de climatizare. Este un proiect indraznet dezvoltat de o echipa de studenti pasionati de la mai multe universitati din Bucuresti. Sunt viitori arhitecti, urbanisti si ingineri

care considera ca daca vrei si muncesti, orice este posibil. Au construit o casa sustenabila in colaborare cu diverse companii, casa pe care au transportat-o in Franta, unde au participat in 2014 la competitia internationala Solar Decathlon. Au demontat-o si au reconstruit-o in Bucuresti in incinta Facultatii de Inginerie a Instalatiilor si este acum EFdeN 4C, primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania.

Ce face aceasta locuinta speciala? Este o casa solara ale carei costuri lunare sunt zero, intretinandu-se cu resurse nelimitate sau regenerabile. Ba chiar poate poate sa aduca si bani, pentru ca produce mai multa energie decat consuma si ar putea trimite curent electric in reteaua nationala. Foloseste numeroase sisteme pasive de incalzire precum buffere termice, efectul de sera sau diverse materiale inovative pentru izolarea termica, asa cum sunt placile folosite la placarea peretilor care absorb caldura din timpul zilei si o degaja pe timpul noptii. Casa are o sera integrata in strategia de climatizare, care pe timp de iarna actioneaza ca un buffer termic datorita amplasarii pe zona de sud-est, iar suprafata vitrata mare a acesteia faciliteaza aportul solar cand unghiul de incidenta al razelor este mai mic. Proiectul a fost gandit in asa fel incat totul sa poata fi controlat de la distanta, doar prin intermediul unui smartphone conectat la internet, toate sistemele fiind automatizate.

Inovatoare a fost si strategia de fund­raising. “In loc sa urmarim o campanie de strangere de fonduri cu care sa cumparam diverse produse, am urmarit sa beneficiem de cat mai multe colabo­rari cu companii consacrate din Romania. Consideram ca acest lucru ne-a ajutat mai mult, deoarece pe parcursul procesului am invatat si din experienta mai multor persoane din diverse domenii”, spune Claudiu Butacu, presedinte al Asociatiei Solar Decathlon Bucuresti.

Acum, echipa EFdeN doreste sa duca acest proiect de la etapa de prototip la industrializare. “Avem de gand sa continuam si urmatorul pas este industrializarea acestui prototip. Acest lucru va duce la reducerea costului casei, ajungand astfel la pretul pietei”, spune Claudiu Butacu. Prototipul EFdeN 4C a fost lansat oficial la sfarsitul lunii octombrie, in cadrul unei saptamani de evenimente dedicate sustenabilitatii. Casa este deschisa pentru vizitatori si orice persoana interesata poate beneficia de un tur al locuintei oferit cu entuziasm de voluntarii EFdeN.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: