Antreprenori by eMAG Tech

COVID-19 provoacă victime și printre rețelele de sateliți

29 mart. 2020 < 1 min

COVID-19 provoacă victime și printre rețelele de sateliți

Reading Time: < 1 minut

Pământul nu mai este de multă vreme suficient pentru competiția între țări, sisteme politice sau mari companii. Există o versiune cât se poate de reală pentru „Războiul stelelor”, cu echipamente și proiecte deloc SF. Unul dintre acestea este competiția între mai multe companii pentru a înșira în spațiu o rețea de sateliți care să ofere internet broadband. Pe Terra, în locuri unde internetul este încă absent sau foarte slab prezent.

Iată însă că pandemia de coronavirus a „pus jos” o astfel de inițiativă, care până în prezent a lansat 74 de sateliți de comunicații. Este vorba de startup-ul britanic OneWeb, incapabil să mai găsească finanțare în aceasta perioadă de criză globală. Ca atare, au solicitat protecția sub aplicarea legii falimentului din SUA.

Până în momentul de față, OneWeb a strâns 2,6 miliarde de lire sterline pentru proiectata constelație de peste 640 de sateliți de comunicații broadband. Analiștii financiari estimează însă că este nevoie de peste 5 miliarde de lire pentru a finaliza proiectul. 

Adrian Steckel, CEO OneWeb, a anunțat ieri că se caută un cumpărător pentru companie, majoritatea angajaților (prezenți în SUA și Marea Britanie) fiind concediați.

Printre susținătorii inițiali ai OneWeb s-au aflat companii precum  Airbus, Intelsat, Bharti Enterprises, Coca Cola, Group Salinas, Hughes Network Systems și Virgin Group, în timp ce Softbank a devenit investitorul majoritar.

Cursă selectă

Alături de OneWeb, alte nume mari din business-ul mondial derulează proiecte pentru constelații de sateliți de internet. Prin SpaceX, Elon Musk lansează zeci de sateliți în spațiu, în timp ce  ce Jeff Bezos (fondatorul Amazon) a inițiat proiectul Kuiper, pentru aceleași scopuri. 

Foto: © Bluebay2014 | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: