Finanțe Stiri

Credite garantate pentru IMM-urile din industriile creative

2 mart. 2017 3 min

Credite garantate pentru IMM-urile din industriile creative

Reading Time: 3 minute

Fondul European de Investiții și Libra Internet Bank au semnat primul acord de garantare din România susținut de noul Mecanism de Garantare pentru Sectoarele Culturale și Creative din cadrul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Sprijinul Uniunii Europene va permite ca Libra Internet Bank să se concentreze asupra unui nou sector și să dezvolte un nou produs de finanțare pentru a susține un portofoliu de 45 de milioane lei (aproximativ 10 milioane euro) de împrumuturi către companii în următorii doi ani. Este de așteptat ca peste 200 de întreprinderi mici și mijlocii din sectoarele culturale și creative (inclusiv publicarea de carţi; jocuri video; artele spectacolului, creație artistică) să acceseze acest nou program. Acesta este al treilea acord semnat în cadrul Facilitǎţii de Garantare pentru Sectoarele Culturale şi Creative, dupǎ cele semnate în luna ianuarie în Spania şi Franţa.

“Sunt încântat că semnăm primul acord de Garantare din România pentru Sectoarele Culturale și Creative, cu partenerul nostru de lungă durată, Libra Internet Bank. Accesul la finanțare este adesea limitat pentru companiile din sectoarele culturale și creative și acest nou acord îi va permite instituției Libra Internet Bank să înceapă să finanțeze un nou sector”, a declarat Gunnar Mai, Head of EU Guarantee Facilities.

 “Ne bucuram sǎ fim prima bancǎ din România care semneazǎ acordul de garantare cu Fondul European de Investiţii pentru Sectoarele Culturale și Creative. Suntem încrezatori în potenţialul acestui nou segment pe care dorim sǎ îl atragem şi ne bucurǎm sǎ sprijinim IMM-urile din acest sector în accesarea finanţǎrii, prin intermediul unor produse accesibile, cu 70% garanţie de la Fondul European de Investiţii”, a declarat Emil Bituleanu, Director General Libra Internet Bank.

Sectoarele creative si culturale reprezintă mai mult de 7 milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană și 4,2% din PIB-ul UE. Accesul la finanțare poate fi dificil de obținut pentru societățile care activează în aceste sectoare, mai ales din cauza naturii intangibile a activelor și a garanțiilor pe care le dețin, a mărimii limitate a pieței, a nesiguranței privitoare la cerere și a lipsei de experiență a intermediarilor financiari în ceea ce privește elementele specifice ale sectorului. 

Noul Mecanism de Garantare pentru Sectoarele Culturale și Creative include activități de dezvoltare a capacităților pentru intermediarii financiari, astfel încât aceștia să beneficieze de expetiza necesară în ceea ce privește caracteristicile cheie ale acestor sectoare (de exemplu: modelele de afaceri specifice și evaluarea riscului de credit). Acest tip de expertizǎ va fi oferit de furnizori de dezvoltare a capacității selectați de FEI (de exemplu, societăți de consultanță specializate în modul de funcționare a sectoarelor culturale si creative) după o cerere de ofertă deschisă. Această susținere va fi gratuită pentru intermediarii financiari. 

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din grupul Băncii Europene de Investiție. Misiunea sa principală este să susțină microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din Europa, ajutându-le să obțină acces la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care se concentrează exact pe acest segment de piață. În această calitate, FEI favorizează obiectivele UE pentru susținerea inovației, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii și ocupării forței de muncă. 

Mecanismul de Garantare pentru Sectoarele Culturale și Creative a fost stabilit în cadrul componentei trans-sectoriale a Programului Europa Creativă și este primul instrument de investiție UE cu un domeniu de aplicare atât de larg în sectoarele de culturale și creative. Urmărește aceleași obiective ca Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care gestioneazǎ Planul de Investiții pentru Europa: creșterea împrumuturilor către IMM-uri pentru a le permite să își  consolideze activitățile.

Europa Creativă este un program pe 7 ani (2014-2020) proiectat pentru a susține sectoarele culturale şi creative. Are un buget de 1,46 miliarde de euro pentru întreaga sa durată. Este compus din Subprogramul MEDIA , care susține dezvoltarea și distribuirea lucrărilor audiovizuale europene,  Subprogramul Cultură, care susține inițiativele din sectorul cultural și promovează, de exemplu, colaborarea transfrontalieră sau platformele pentru artiștii noi și componente trans-sectoriale. Obiectivul programului Europa Creativă este de a promova diversitatea culturală, de a încuraja circulația culturii și a creativității europene și de a crește competitivitatea acestor sectoare.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: