CSR Lifestyle

Cresc vanzarile de masini „verzi”

20 apr. 2015 2 min

Cresc vanzarile de masini „verzi”

Reading Time: 2 minute

Vanzarile de autovehicule prietenoase cu mediul cresc incet dar sigur. In primele trei luni ale anului, numarul de masini „verzi” cumparate de romani a crescut cu aproape 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Datele statistice ale Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), arata ca numarul masinilor ecologice vandute în Romania, în primul trimestru al anului 2015, a ajuns la 59 de unitati, ceea ce reprezinta echivalentul a 0,3% din totalul vanzarilor de autovehicule noi înregistrate in aceeasi perioada.

La nivel lunar, cele mai multe masini ecologice au fost cumparate în februarie (22 de unitati), apoi în martie (20 de unitati) si ianuarie (17 exemplare), releva statistica APIA, citata de Agerpres. În ceea ce priveste achizitia de autovehicule prietenoase cu mediul înconjurator, Romania continua sa se claseze pe ultimele locuri în ierarhia europeana si în care Norvegia, Franta, Olanda, Marea Britanie si Germania detin suprematia.

Reprezentantii APIA considera ca, pentru stimularea achizitiei de masini ecologice, este nevoie de acordarea din Fondul pentru Mediu a unor bonusuri semnificative pentru cumparatori (minimum 4.000 — 5.000 de euro) prin Timbrul de mediu, dar si alte facilitati, precum: parcare gratuita pe domeniul public si scutiri la taxa de drum (rovinieta) sau pe impozitul anual, timp de trei ani. Pe de alta parte, companiile ar trebui sa-si deduca o serie de cheltuieli daca realizeaza/instaleaza prize electrice la propriile sedii si acorda în mod gratuit încarcarea vehiculelor electrice ale angajatilor lor, considera oficialii APIA.

In editia din acest an a Programului „Rabla”, valoarea eco-bonusului este de 750 lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, în regim de functionare mixt, potrivit mentiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou.

La achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale) se va acorda un eco-bonus în valoare de 1.500 lei, iar pentru cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va acorda un eco-bonus în valoare de 2.500 lei. Totodata, se mentine posibilitatea cumularii a maxim doua eco-bonusuri.

In acest an, bugetul alocat Programului „Rabla” va fi de 200 milioane lei, în crestere cu 33% fata de anul anterior, iar totalul voucherelor va fi de 25.000, dintre care 20.000 pentru persoane fizice.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: