BizRemote by certSIGN

Creștere spectaculoasă în construcții. Cea mai bună dinamică din UE

Reading Time: 2 minute

Sectorul construcțiilor a crescut pentru a treia lună la rând în septembrie, cu un ritm lunar în accelerare la 1,6%. În primele 9 luni ale anului, lucrările în construcţii au crescut cu 17,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Evoluția în intervalul ianuarie – septembrie 2020 a fost determinate de creșterea lucrărilor de reparaţii capitale (+56,5%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+39,8%) şi construcţiilor noi (+6,4%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+19,5%), clădirile rezidenţiale (+18,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+14,2%), arată INS.

La nivelul lunii septembrie, comparativ cu septembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a majorat atât ca serie brută (+18,7%), cât şi ca serie ajustată (+19,2%), ca urmare a activităţilor rezultate în lucrările de reparaţii capitale (+83,4%, respectiv +78,2%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+16,7%, respectiv +18,8%).

Comparativ cu luna august a acestui an, în septembrie 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a majorat, ca serie brută, cu 9,8%, iar ca serie ajustată cu 1,6%.

“Statisticile indică consolidarea climatului pozitiv din acest sector intensiv în capital și forță de muncă în septembrie, evoluție puternic influențată de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice”, arat Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania, în raportul “BT macroFOCUS”.

Economistul subliniază faptul că România a înregistrat cea mai bună dinamică a construcțiilor din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene în perioada ianuarie-septembrie 2020.

Totodată, Andrei Rădulescu arată că estimările econometrice elaborate indică continuarea tendinței ascendente pentru componenta structurală a construcțiilor spre cel mai ridicat nivel din semestrul I 2007.

“Ne așteptăm ca sectorul construcțiilor să crească cu ritmuri ridicate (peste dinamica PIB) în acest deceniu, perspectivă susținută de persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus, programele lansate de Uniunea Europeană (Next Generation și cadrul financiar multianual 2021-2027) și potențialul de dezvoltare (inclusiv în materie de infrastructură critică) din România”, se mai arată în raportul BT.

Oana Voinea

Recent Posts

Inginerii Continental România dezvoltă tehnologii importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class

Inginerii Continental, de la centreler din Timișoara, Iași și Sibiu, dezvoltă componente și produse importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class. Pentru…

14 ore ago

Agroland Business System vrea vânzări nete de 344,6 mil. lei și investiții de 15 mil. lei în 2024

Agroland Business System, grup antreprenorial românesc de retail, agricultură și alimentație, vizează pentru anul 2024, la nivel consolidat, vânzări nete…

o zi ago

Vă era dor de telefoanele cu taste? HMD lansează Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G

HMD lanseazp o selecție de telefoane cu taste - Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G -…

o zi ago

Tazz: Românii comandă de 1 mai de 7 ori mai mulți mici față de o zi obișnuită

Ziua Internațională a Muncii, 1 Mai, deține recordul pentru cele mai multe comenzi de mici din an: conform datelor din…

o zi ago

Ce își uită românii în Uber în 2024. Bucureștiul e în topul european al „uituicilor”

Uber lansează a opta ediție din Enciclopedia anuală a lucrurilor uitate și găsite în Uber, oferind informații despre cum se…

o zi ago

BCR a acordat credite noi de aproape 6 mld. lei în primul trimestru. Peste jumătate au fost pentru persoane fizice și microîntreprinderi

BCR a înregistrat un profit net de 620 milioane de lei (125 milioane de euro) în primul trimestru din 2024,…

o zi ago