Management Business Stiri

Creșteri cu 30% pe piața de training

20 mai 2019 3 min

Creșteri cu 30% pe piața de training

Reading Time: 3 minute

Piața de training, consultanță în resurse umane și team building a ajuns la 20 de milioane de euro în 2018, în creștere cu 30 de procente față de anul 2017

Human Performance Development International (HPDI), o companie care activează pe piața de training, coaching, team building, consultanță și strategie în resurse umane estimează că în România piața acestor servicii a crescut cu aproximativ 30% în 2018 față de anul 2017, atingând pragul de 20 de milioane de euro. Spre deosebire de anul 2017, când cea mai mare pondere au avut-o programele de team building, anul trecut cea mai mare creștere a provenit din partea programelor de training. 

Foto Petru Păcuraru HPDI

“Piața a avut a avut un parcurs foarte bun în 2018 și am văzut că tot mai multe companii încep să fie interesate de serviciile de training, în special pe partea de comunicare, leadership, management de proiect sau gândire creativă. E un lucru foarte bun, pentru că denotă conștientizarea importanței pe care oamenii o au într-o organizație. Dincolo de strategii de afaceri, de planuri de investiții și proiecte ambițioase, cel mai important capital al unei companii sunt angajații, iar programele pe care le implementăm urmăresc tocmai acest lucru: creșterea oamenilor. Îi ajutăm să evolueze individual, ca să poată progresa profesional, să fie productivi în echipele din care fac parte și să vină cu plăcere la serviciu. Cred că 2018 a fost anul în care tot mai mulți directori au înțeles că trebuie să investești în oamenii tăi și să apelezi la ajutor profesionist pentru acest lucru”, explică Petru Păcuraru, fondator și Managing Partner al HPDI.

În 2018, cele mai multe cereri de servicii de training și consultanță în resurse umane au venit de la companii din domeniile: producție, IT&C și bancar. În ce privește programele de team building, clasamentul clienților în funcție de industrie este condus de jucătorii din segmentul bancar, urmați de companiile din IT&C și de cele cu activități în producție. Companiile care au solicitat acest tip de programe și-au variat cerințele, în 2018. Tot mai multe au început să apeleze la team building-uri care includ activități de stimulare a lucrului în echipă și nu reprezintă doar ieșiri în grup. De asemenea, s-a majorat și ponderea trainingurilor de soft skills, care stimulează capacitatea de comunicare, cooperare și inovație.

Piața locală a evoluat constant în ultimii cinci ani, iar începând din 2017 s-a dezvoltat cu 30%, anual.

“A crescut nivelul de educație din piață, care se vede și în atenția mai mare pentru componenta de dezvoltare personală, nu doar pe cea de relaxare, atunci când vorbim despre
team building-uri, de exemplu. Pe segmentul de training, nevoile s-au diversificat, dar rămâne constantă cererea pentru programe de comunicare și leadership. România este, în prezent, o piață emergentă, și atât noi cât și clienții noștri suntem în plin proces de dezvoltare, de educare. Din fericire, suntem încă departe de plafonare și de problemele ce survin odată cu acest moment. Cred că perioada de îmbunătățire și diversificare a serviciilor de training, team bulding și consultanță în resurse umane se va menține și în următorii cinci ani”, subliniază Petru Păcuraru.

Printre cele mai importante amenințări, care ar putea frâna dezvoltarea pieței locale, reprezentanții HPDI clasează pe prima poziție stagnarea marilor companii din retail. Un alt factor care ar putea influența negativ această nișă de piață este reducerea bugetelor jucătorilor din domeniul auto. Aceștia ar putea fi înclinați să investească mai puțin în dezvoltarea angajaților, pe fondul evoluției automobilelor electrice. Totuși, 2019 aduce în primul rând oportunități însemnate, cum sunt: aplicațiile mobile pentru susținerea învățării, folosirea sistemelor online pentru a ușura introducerea unui nou angajat în mediul de lucru și creșterea componentei de micro-learning – activități de învățare pe termen scurt.

Foto: © Rawpixelimages Dreamstime.com 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: