Creativitate Interviuri

Cristian Măcelaru: Un dirijor de Grammy

21 mart. 2023 3 min

Cristian Măcelaru: Un dirijor de Grammy

Reading Time: 3 minute

Cristian Măcelaru, Directorul Orchestrei Naționale a Franței și al doilea român din istorie care câștigă prestigiosul premiu Grammy, ne-a acordat un interviu în clădirea Radio France, unde ne-a povestit despre cum a descoperit dragostea pentru muzică, despre concertele pe care le va susține cu Orchestra Națională din Franța în următoarea perioadă la București și Timișoara, orașul său natal, dar și despre înregistrarea compozițiilor lui George Enescu la Deutsche Grammophon, un proiect de suflet pentru dirijorul român la care a început să lucreze de anul trecut și care se va întinde pe o perioadă de zece ani.  

Foto: Vali Mirea 

Trebuie să recunosc că am avut emoții mari la începutul interviului cu Cristian Măcelaru cu care ne-am întâlnit în Paris. Deși mi se întâmplă foarte rar să mai am emoții înainte de un interviu, cred că acum au fost inevitabile. Și nu din cauză că era primul interviu din seria #BizFranța sau că am ajuns acolo direct de la aeroport, fără să mai avem timp să ne schimbăm. Atunci când cineva fără o cultură muzicală solidă, care ascultă muzică clasică doar ocazional stă la aceeași masă cu cineva care a fost răsplătit cu un prestigios premiu Grammy și pune intrebări despre muzică, nu are o sarcină ușoară, oricât de bine s-ar documenta. Însă emoțiile au dispărut foarte repede, încă din primele minute ale discuției noastre, când am descoperit o persoană caldă, extrem de pasionată, care crede sincer că muzica are puterea să schimbe lumea în bine și pentru care esența fericirii este însăși muzica.

Pasiunea pentru muzică a fost prezentă încă din copilăria lui Cristian Măcelaru. Cum părinții săi au fost muzicieni, mama sa a cântat la flaut, iar tatăl la pian și acordeon, au sădit și în toți cei zece copii ai familei dorința de a învăța muzică, de a cânta la instrumente.

„Pentru mine, fiind cel mai mic dintre frații și surorile mele care cântau la instrumente, a fost un lucru atât de natural încât niciodată nu mi-am pus întrebarea pe ce drum profesional o voi apuca. Muzica a fost un lucru normal, nu exista altceva în viață decât a face muzică. De aceea, m-a scutit de a face o alegere de carieră vreodată. Alegerea fusese făcută înainte să mă nasc”, spune Cristian Măcelaru, Directorul Orches­trei Naționale a Franței.

În fruntea Orchestrei Naționale a Franței a fost numit în anul 2019 pentru a începe mandatul din 2021. Însă, la debutul pandemiei, Emmanuel Krivine, fostul director a ales să demisioneze din motive de sănătate, decizie care l-a adus pe Cristian Măcelaru la conducerea Orchestrei mai devreme, din septembrie 2020. Începutul pandemiei, când regulile se schimbau de la o zi la alta și totul era impredictibil nu i-au făcut sarcina tocmai ușoară noului Director al Orchestrei Naționale a Franței. Și pentru că Orchestra trebuia să continue, Cristian Măcelaru a ales să înceapă cu un repertoriu pentru cordari și percuție, pentru că aceștia puteau purta masca de protecție și puteau respecta distanțarea fizică. Abia mai târziu, s-a luat decizia că pot folosi și suflătorii, cu condiția să se testeze și să fie îngrădiți cu geamuri din Plexiglas. „Toate aceste lucruri au fost nenaturale pentru ideea unei orchestre. Dar am continuat să o facem pentru că aveam o responsabilitate pentru public, dar și pentru orchestră deoarece este foarte important pentru o orchestră să cânte. Este ca o echipă de fotbal care brusc nu mai joacă, nu se mai antrenează și după doi ani de zile toată lumea se așteaptă să își reia activitatea și să joace bine”, spune Cristian Măcelaru despre motivele pentru care insistat ca Orchestra să facă în continuare proiecte și să creeze în fiecare săptămână un concert în ciuda pandemiei.

Stagiunea aceasta, care se va încheia în septembrie este de asemenea una plină cu proiecte frumoase și surprize plăcute, inclusiv pentru melomanii din România. Orchestra Națională a Franței va susține două concerte, la sfârșitul lunii mai, în Timișoara, orașul natal al lui Cristian Măcelaru și Capitală Culturală Europeană în 2023. Concertele sunt un proiect de suflet pentru Cristian Măcelaru și ceva inedit pentru Timișoara, pentru că de obicei orchestrele mari nu trec prin orașe micuțe. La începutul stagiunii următoare, vor mai urma alte două concerte ale Orchestrei Naționale Franceze, de data aceasta pe scena Festivalului Internațional George Enescu. Pentru Orchestra Națională a Franței stagiunea care urmează este una extrem de importantă pentru că se împlinesc 90 de ani de la înființarea acesteia, motiv pentru va susține un festival de trei concerte în Paris în care vor fi prezentate foarte multe dintre lucrările care definesc identitatea orchestrei.

Un alt proiect de suflet pentru Cristian Măcelaru, pe care l-a început anul trecut este imprimarea compozițiilor lui George Enescu la Deutsche Grammophon, un proiect care se va întinde pe durata a zece ani.

„În viziunea mea va dura mult timp pentru că sunt lucruri practice care trebuie să se alinieze. Muzica lui Enescu nu este o muzică ușoară și va lua mult timp. Nu vreau să fac un proiect care să fie fușerit. Vreau să fie înregistrări de referință, lucruri foarte bine puse pe piața muzicii clasice”, spune Cristian Măcelaru, Directorul Orchestrei Naționale a Franței. 

#BizFranta este un proiect marca Biz, unic în lume. Partenerii ediției sunt GroupamaOrange și Air France.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 370 (16 februarie – 15 martie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: