Interviuri Antreprenori

Cristina Chiriac, CONAF: Puterea feminității în business și în viață

22 apr. 2022 6 min

Cristina Chiriac, CONAF: Puterea feminității în business și în viață

Reading Time: 6 minute

Antreprenoarele și femeile care vor să pornească la drum în business au un aliat puternic. Cristina Chiriac conduce Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și îndeamnă femeile să lupte pentru valorile în care cred.

Cum arată, în viziunea ta o femeie puternică?

Noi femeile avem puterea de a crea și a ne crea permanent. Este puterea noastră, darul nostru divin, pe care oricare dintre noi trebuie să-l vedem când lumea din jurul nostru este în cenușă, când societatea ne vrea cu etichete și responsabilități stricte.

O femeie puternică este cea care își construiește singură viitorul, pentru ea și uneori pentru cei dragi sieși. Puterea ei nu vine doar din bani, ci din forța de a o lua mereu de la capăt, de a nu renunța, atunci când toți ceilalți au făcut-o.

CONAF-ul (Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin) premiază în fiecare an excelența feminină și am avut ocazia să descopăr femei puternice cu business-uri de miliarde, cu aceeași forță pe care am regăsit-o în profesoare cu har, în medici femei cu cariere strălucite, în fiecare domeniu în care trecerea lor a schimbat mentalități, a ajutat, a vindecat, a construit. Puterea e un puzzle cu piesele ascunse și depinde de noi, toată viața, să îl rezolvăm până la ultima piesă.

Îmi permit să dau un sfat, pentru că eu sunt o femeie puternică și nu-mi dau voie să mă văd altfel. Nu renunțați la valorile voastre, oricât de aprigă este furtuna! Luptați cu iubire, înțelegere, nu vă fie teamă să pierdeți uneori și la sfârșitul zilei, învățați să vă recunoașteți puterea!

Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)

Cum vezi mișcarea de “women empowerment“ în România?

Eu nu operez cu concepte și etichete, cu mișcări și trenduri. Încerc să îmi construiesc viața în jurul valorilor și nevoilor interioare. Daca autonomia, educația permanentă și egalitatea de gen înseamnă „women empowerment“, eu i-aș spune „normalitate“ și da, este ceea ce îmi dă puterea să lupt.

România, noi românii avem un profil aparte, un potpuriu de trăiri, de nostalgii, regrete și visuri. Suntem un popor latin și ne trăim viața pe sentimente și emoții. Este forța noastră din care am arătat lumii ce înseamnă Maria Tănase, Brâncuși, dar și Ana Aslan, Nadia Comăneci și lista e lungă.

Societatea românească își respectă mamele și fiicele, dar când e vorba de economie, politică, funcții și opinii…își aduce aminte de cratiță și scutece. Suntem la început pe drumul normalității și este timpul ca femeile să asimileze conștient, dreptul la educație permanentă, la salarii și beneficii egale. Asta face CONAF-ul, o organizație pe care am creat-o în afara conceptelor și mișcărilor, dar înăuntrul valorilor și nevoilor superioare.

Women Empowerment sună frumos și este minunat promovat global, dar să nu uităm că, ceea ce au femeile nevoie, este mentorat, networking și educație azi, mâine și într-un viitor „robotizat“, cum spune fi-miu cel mic.

Care sunt punctele forte care le recomandă pe femei pentru antreprenoriat?

Acelea pentru care au muncit, au învățat, au luptat și au mers mai departe. Nu toate femeile sunt făcute pentru antreprenoriat și rostul și menirea lor poate fi, la fel de nobilă și în altă parte. Să fim clar înțeleși de la început, nu există un drept la succes, doar pentru că ești femeie. Antreprenoriatul este rezultatul unei dorințe personale și uneori, chiar o constrângere a propriului destin.

Există femei antreprenor care au pornit de la zero și altele care au moștenit milioane. Ce le pune în același grad de succes este tenacitatea și încrederea. Tenacitatea de a învăța, de a dovedi, de a nu renunța.

Este adevărat că avem niște puncte forte și nu mă feresc să vi le spun. Nu suntem în concurență cu bărbații dar avem, ce-i drept, niște avantaje din start. Suntem educate din primii ani să nu ne punem pe primul plan, să ne luptăm cu imperfecțiunile sau chiar darurile noastre. Suntem frumoase (pentru că frumusețea s-a definit mereu după noi), suntem educate spre ordine și organizare, avem puterea să iertăm, peste orgolii și răzbunare. Avem capacitatea de a vedea în viitor (altfel copii noștri s-ar juca până la douăzeci de ani), știm că fiecare concediere și angajare schimbă destinele unei întregi familii și mai știm că negocierile se fac cu zâmbetul pe buze.

Care sunt provocările pe care le întâmpină femeile în mediul de business din România?

Cea mai mare provocare este să vorbească tare. Să se facă auzite. Să vorbească des și să repete până ce părerea lor devine realitatea tuturor.

Am fost o societate tradiționalist-agrară, mii de ani. Asta nu înseamnă că femeia stătea acasă și creștea copii. Femeia muncea pe câmp, cosea, țesea și pregătea masa. E timpul să ne recunoaștem forța și importanța.

Mediul de business românesc este atipic. Societățile de succes sunt tinere, averile noi, structura în veșnică schimbare. Economia românească este o corabie pe mări agitate și dacă o femeie își dorește să conducă și are toate calitățile să o facă, trebuie să se aștepte uneori, să fie luată peste picior, obiectificată, plătită mai puțin, refuzată pe motive de maternitate, agresată uneori și exclusă de la masa leilor. Nu se întâmplă mereu așa și depinde de fiecare să-și câștige respectul.

Aproape 40% dintre afacerile din România sunt conduse de femei, iar managementul de top este feminin pentru aproximativ o treime dintre IMM-urile din ţara noastră, fără a lua în calcul miile de întreprinderi familiale. Este o economie dinamică și locul nostru în ea este unul care trasează viitorul.

Provocarea este lupta cu sine și dorința de învăța – mereu, neobosit. Lumea se schimbă și noi cu ea, iar „provocarea cea mai mare” este să ne protejăm valorile personale.

Au nevoie femeile de sprijin și încurajare pentru a-și construi o carieră de succes? Cum le sprijiniți prin CONAF?

CONAF-ul este în esență un instrument de sprijin și conștientizare, pentru orice femeie antreprenor. Ne implicăm activ în viața fiecărui membru dornic să învețe, să împărtășească, să sprijine și să ajute.

Suntem cea mai puternică confederație națională pentru antreprenoriat feminin din România, care reprezintă interesele miilor de antreprenori și antreprenoare. 2 Federații, 10 patronate, 19 sucursale si 5 asociații au aderat la inițiativele și acțiunile CONAF. Asta ne face o tribună valoroasă pentru toată societatea românească.

Avem zeci de proiecte generate de filialele locale și strategia noastră este dinamică. Construim pe fiecare an direcții noi, ce converg spre același punct: succesul personal al fiecărui membru.

Anul acesta, am hotărât să sprijinim extinderea afacerilor românești în Europa. Derulăm programe de educație la nivel european (proiectul WINGATE, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul fondului de granturi SEE și Norvegia pentru cooperare regională, pentru creșterea numărului de întreprinderi conduse de femei, în special în domeniile inovării, contribuind la competitivitate și la oportunități egale.), pe care le implementăm local și deschidem misiuni economice (Cipru, Chișinău, Paris) cu un succes care vă mărturisesc că mă surprinde.

Avem parteneriate cu Google România (împreună cu care, timp de doi ani am acordat 1.800 de burse de certificare profesională dedicate pentru femei), cu școli private și sperăm să introducem educația antreprenorială la nivel macro în școlile românești de stat.

Am încheiat cu succes Pactul pentru Muncă, o inițiativă în parteneriat cu FPPG, și Pactul pentru educație antreprenorială, proiecte derulate pe doi ani, ce au avut ca finalitate inițiative legislative cu impact puternic. Ne implicăm permanent și încercăm să fim o portavoce pentru fiecare dintre membrii noștri.

Educația este pariul nostru, ca instrument de forță pentru o societate de succes. Acțiunile CONAF se bazează pe puterea infinită a exemplului, pe mentorat și networking.

Femeii i se cere să fie perfectă și la birou, și acasă. Cum vezi tu acest lucru?

„Nici cea mai frumoasă fată nu poate da mai mult decât are“. Suntem oameni și perfect imperfecți cum suntem, avem resurse limitate și la birou și acasă. Scopul meu nu este perfecțiunea, ci omenia, bunătatea, iubirea, sentimentul acela de a fi valorizat, apreciat, bucuria de a-ți oferi ceea ce te face fericit.

Îmi iubesc familia, îmi iubesc munca, îmi iubesc micile plăceri uneori vinovate de a călători, de a-mi lua pantofi frumoși și haine cu stil și știu că cei care mă iubesc, apreciază asta.

Ni se cere să fim perfecte și acasă și la muncă, dar cei care într-adevăr ne iubesc, sunt alături de noi pe drumul nostru. Îmi place să cred ca „nici destinația, nici drumul nu sunt atât de importante, cum este cel lângă care călătorești”, iar aici nu mă refer doar la partenerul de viață sau copii, ci și la miile de femei alături de care construiesc rezultatul acestui vis îndeplinit, CONAF-ul.

Tu cum realizezi un echilibru între viața personală și cea profesională?

Prioritizez punctual și nu renunț niciodată, dar niciodată, la ceea ce mi-am propus. „Când cineva îndreaptă un pistol spre tine, poți scoate unul mai mare sau oricare dintre cele 186 de alte variante” – este un citat dintr-un serial celebru și ce vreau să spun, este că viața te amenință în orice chip, de nenumărate ori, iar noi femeile știm ce înseamnă frica de a-i dezamăgi pe cei dragi, teama de a fi mereu judecat, etichetat, blamat, uitat chiar. Ce fac eu? Caut soluții și uneori este extrem de greu…

Să nu credeți că sacrificiile nu au prețul lor, dar știu și cred din tot sufletul, că valorile impun respectul celor ce într-adevăr au ochii spre tine și nu spre nevoile lor de moment.

Punctual însă, procedez așa: mă trezesc prima, mă culc ultima,  organizez, țin agende, mă înconjur de oameni capabili și am învățat să cer ajutorul, să am succes recunoscând sprijinul celorlalți. Haideți să înțelegem că „de una singură” este o sintagmă perimată și să ne creștem oamenii care au potențialul de a fi alături de noi!

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 362 (18 aprilie – 16 mai 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: