Business

Cu cât s-au scumpit materiile prime pentru amenajarea locuințelor în 2021

23 iun. 2021 2 min

Cu cât s-au scumpit materiile prime pentru amenajarea locuințelor în 2021

Reading Time: 2 minute

Relaxarea restricțiilor pandemiei a generat o creștere semnificativă a cererii de noi locuințe și, implicit, de servicii de proiectare și amenajare oferite de arhitecți și designeri de interior. Volumul mare de cerere și deblocarea proiectelor mai vechi a cauzat o suprasolicitare a furnizorilor și s-a tradus inclusiv în livrări întârziate și într-o creștere a prețurilor materiilor prime.

Sergiu Călifar, arhitect și designer de interior, fondatorul Pure Mess Design, explică în ce stadiu se află în prezent industria amenajărilor interioare:

„Ne confruntăm în prezent cu o criză a materiilor prime, pe care am început să o simțim încă din luna aprilie când s-au deblocat proiectele oprite în timpul pandemiei și s-au suprapus cu cele noi. Cererea a crescut, iar producția fabricilor a rămas aceeași. Niciun producător nu a mai menținut prețurile de anul trecut, iar anumite materiale nu mai există pe stoc, dând astfel peste cap termenele de producție. Spre exemplu, din materiale de ceramică, cu dimensiuni standard pe format, care erau pe stoc tot timpul, acum nu se mai găsesc și au nevoie de un timp de producție aproape dublu. Avem zone de parchet unde lemnul fizic există, dar suportul pe care se montează parchetul nu mai este. La uși a fost o criză a tocurilor și a suporturilor metalice.

Prețurile au crescut. Noi am constatat deja a treia creștere pe anul acesta. Prima a fost în ianuarie, a doua în martie și acum, în iulie, urmează a treia creștere. În general, creșterile la partea de produse a fost între 3 și 7%. Cea mai mare a fost la fier, care, la începutul anului a intrat cu o creștere de 35%.”

În plus, arhitectul afirmă că ei fac tot posibilul să respecte termenele de livrare, deși totul depinde de linia de producție. Au reușit să ajungă la o formulă de colaborare pentru a avea produsele în timp util și fără a fi livrate pe segmente.

Creșteri de preț și la locuințe

Creșterea prețurilor materiilor prime se resfrânge și asupra prețului final al locuinței cu finisajele necesare.

„Ca un exemplu, noi am lucrat în 2019 cu un dezvoltator pentru o locuință pe care a vândut-o atunci cu 145.000. Știam că urma să crească în 2020 spre 155.000, maximum 160.000, depinzând de finisaje, pentru ca aceeași casă să fie dată în 2020 cu 176.000, iar, în 2021, același proiect cu 189.000. Da, o parte din dezvoltatori, mai ales cei care nu au unități mari de devoltare, cresc prețurile foarte simțitor. Cei care fac unități și dezvolta sute de puncte, nu au creșteri atât de mari (de exemplu, de la 189.000 la 195.000), direct proporțional cu creșterea materiilor prime. La cei mai mici boom-ul e mai mare și pentru că au costurile de achizitie mai mari”, declară Sergiu Călifar.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: