Lifestyle Stiri

Cum arată orașul viitorului?

3 dec. 2020 3 min

Cum arată orașul viitorului?

Reading Time: 3 minute

Deși arhitectura peisageră este un domeniu relativ nou în România, în contextul în care abia în 2014 arhitectul peisagist a apărut în nomenclatorul meseriilor, pe umerii profesioniștilor pică responsabilități din cele mai diverse. De la identificarea unor soluții care să reducă emisiile de carbon și până la îmbunătățirea mediului urban.

Cum pot datele de la satelit să faciliteze o întreținere mai bună a arborilor? Cum poate conectivitatea să îmbunătățească parcurile, terenurile de sport, pădurile și fermele urbane? Sau cât de verzi sunt cu adevărat orașele din întreaga lume? Astfel de teme au fost abordate la Living City – conferința internațională organizată de către Husqvarna anul acesta în format digital, unde s-a vorbit despre sustenabilitatea spațiilor verzi viitoare. În cadrul evenimentului, profesioniștii și oamenii de știință și-au împărtășit cunoștințele și și-au prezentat ideile cu privire la viitorul întreținerii ecologice (urbane) durabile și îngrijirii copacilor de pe întreg mapamondul. Tot în cadrul evenimentului, Husqvarna și-a dezvăluit ultimele tehnologii de top care vor ajunge și în România, cum este și HUGSI – Husqvarna Urban Green Space Index – o soluție de satelit AI (inteligență artificială) care cuantifică verdeața orașelor din întreaga lume prin observarea spațiilor verzi – de sus, cu scopul de a asigura și îmbunătăți creșterea și menținerea spațiilor verzi din zonele urbane.

Cât de verzi sunt orașele, cu adevărat?

Analizând terenurile din zonele urbane și segmentându-le în trei categorii: vegetație (copaci și plante), apă și altele (case, drumuri) HUGSI arată că: Zonele urbane la nivel global sunt în proporție de 39% verzi

Orașele devin mai ecologice?

Dincolo de zonele agricole, comparând terenurile din zonele urbane, statisticile pe 2018 și 2019 arată că au fost identificate atât schimbări pozitive cât și negative în ceea ce privește vegetația: Comparativ cu 2018, vegetația urbană a scăzut cu -0,01%, adică 14 milioane de metri pătrați

Husqvarna, compania care se poziționează ca un jucător principal în problemele de durabilitate, se diferențiază de competiție prin propriile valori și inovații. De pildă, tehnologia Husqvarna EPOS – este prima care dezvoltă limite virtuale pentru mașinile robotizate de tuns gazon. Totodată, în cadrul evenimentului Husqvarna Living City a fost prezentată noua mașină robotizată profesională de tuns gazon Husqvarna CEORA – care va gestiona terenuri cu iarbă de până la 50.000 mp și va fi disponibilă în 2022.

 La nivel de grup, Husqvarna își propune să contribuie la un viitor sustenabil, mai bun și se angajează să dezvolte produse și tehnologii corespunzătoare, bine adaptate.

Intitulată initial Silent City (Orașul tăcut), conferința anuală organizată de către Husqvarna a fost organizată anterior la Anvers, Belgia (2015), Stockholm, Suedia (2016), Edinburgh, Scoția (2017) și Hamburg, Germania (2018). În toamna anului 2019, conferința a avut loc în Gothenburg, Suedia – și și-a schimbat numele dîn Silent City în Living City (Orașul viu).

Pe plan local, piața utilajelor dedicate exploatării lemnului și îngrijirii grădinilor în care Husqvarna activează de aproape 30 de ani s-a maturizat considerabil. 

„Dacă în domeniul silvic, utilajele noaste erau cunoscute și apreciate încă din anii ‘90, partea de grădină a fost pentru mulți ani în umbră. Acest lucru s-a schimbat în special în utlimii cinci ani, unde am observat o creștere mare a interesului pentru utilajele dedicate îngrijirii spațiului verde”, spune Emil Țînț, CEO-ul subsidiarei locale Husqvarna, un business de 22,2 milioane de euro în 2019.

Anul viitor, Husqvarna va investi în construcția unor magazine noi în țară și în reamenajarea celor deja existente. Cât despre cele mai căutate produse Husqvarna pe piața din România, Emil Țînț declară: „Pe fondul lipsei forței de muncă și creșterii apetitului pentru amenjările spațiilor verzi, mașinile de tuns robotizate cât și utilajele cu acumulatori au avut o dezvoltare rapidă în ultimii doi ani și cu siguranță această creștere va continua accentuat și în următoarea perioadă”

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: