Interviuri Business CSR

Cum arată un investitor responsabil în 2023

18 sept. 2023 4 min

Cum arată un investitor responsabil în 2023

Reading Time: 4 minute

Pe măsură ce transparența și rapoartele de sustenabilitate cresc în importanță în ochii investitorilor, nevoia de responsabilitate devine tot mai stringentă. Însă ce înseamnă un investitor responsabil? Abris Capital, fondul independent de private equity specialist în transformarea ESG, urmărește atingerea un portofoliu neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2025. De asemenea, Abris a devenit în 2023 prima și singura firmă de private equity din Europa Centrală care a obținut certificarea B Corp.

Am discutat cu Monika Nachyła, Senior Partner and Head of IR and ESG at Abris, și cu Adrian Stănculescu, Partner and Head of Abris Romania, pentru a afla cum arată un investitor responsabil în 2023.

Cum arată portofoliul ideal al unui investitor responsabil și care sunt criteriile cheie pe care le căutați în companiile în care investiți?

Adrian Stanculescu Abris

Adrian Stănculescu: Ca investitori responsabili, în portofoliul ideal nu cerem perfecțiune din partea companiilor. În schimb, atunci când decidem să facem o investiție, analizăm potențialul de creștere al unei companii, în toate direcțiile, inclusiv ESG. În loc să ne concentrăm pe a avea deja o structură completă într-o companie, căutăm mai degrabă echipe de conducere ce își pot asuma angajamentul către îmbunătățirea generală a companiei, iar ESG nu face excepție.

Suntem deschiși la parteneriate cu companii care nu au strategii ESG deja stabilite la începutul colaborării noastre. În calitate de specialist în transformarea ESG, noi, la Abris, dispunem de know-how & instrumente pentru a oferi sprijin valoros în acest sens. Criteriile noastre de investiții cuprind domenii critice de risc precum protecția mediului, schimbări climatice (conform obiectivului nostru de a avea un portofoliu neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2025), drepturile omului, practici de resurse umane, sănătate și siguranță, structură de management ESG etc. În plus, evaluăm dacă potențialele companii își desfășoară activitatea în sectoare care demonstrează respectarea drepturilor omului și conservarea mediului.

Cum a contribuit noul program axat pe diversitate, echitate și incluziune (DEI) al Abris la îmbunătățirea practicilor de management în companiile din portofoliu?

Monika Nachyla Abris

Monika Nachyla: Strategia noastră ESG 2023 Universe Strategy reprezintă un program cuprinzător de inițiative ESG în materie de guvernanță și cultură, standarde, educație și neutralitate privind emisiile de dioxid de carbon, stabilind noi standarde pentru cele mai bune practici ESG în domeniul capitalului privat.

Ca parte a strategiei noastre, în 2022 am finalizat Codul DEI, care a devenit unul dintre programele noastre de referință, iar în prezent lucrăm la implementarea acestuia în fiecare companie din portofoliu. Probabil că cea mai importantă contribuție pe care o așteptăm de la acest program este educarea și schimbarea de cultură organizațională la nivelul echipelor de management.

Din experiența noastră am observat că, dacă liderii își însușesc subiectul, organizația îi urmează întotdeauna. Așadar, primul și cel mai important punct din programul nostru este efortul susținut de educare, menit să îi determine pe managerii noștri să își schimbe stilul de conducere și să adopte noțiunea de incluziune. Cele mai multe dintre echipele noastre de management din portofoliu au adoptat obiective și KPI-uri specifice pentru a se asigura că rezultatele sunt livrate conform așteptărilor. Deoarece considerăm că programul este esențial pentru crearea de valoare, vom măsura progresul implementării cu ajutorul software-ului nostru dedicat – aplicația noastră de scoring.

Cum se îmbină aspectele financiare cu cele ESG în procesul de luare a deciziilor de investiții?

Adrian Stănculescu: În mod tradițional, obiectivele majore de afaceri și sistemele KPI au favorizat în mare măsură indicatorii financiari. Cu toate acestea, există o transformare notabilă în curs de desfășurare, pe măsură ce considerațiile ESG devin din ce în ce mai mult o parte integrantă a acestui peisaj. Această tranziție se aliniază cu abordarea noastră față de companiile din portofoliu.

Lucrăm în mod activ pentru a introduce obiectivele ESG în sistemele de motivare ale echipelor noastre de conducere, recunoscând că o integrare echilibrată a acestor factori în investițiile noastre este vitală. Astfel, ne asigurăm că nu urmărim doar obținerea randamentului financiar, ci contribuim în mod pozitiv și la aspectele de mediu, sociale și de guvernanță corporativă.

În contextul schimbărilor climatice și al creșterii preocupării pentru aspectele de mediu și sociale, cum ar trebui să acționeze un investitor responsabil în 2023 pentru a-și adapta strategia de investiții?

Adrian Stănculescu: Investitorii responsabili ar trebui să recunoască faptul că inerția nu este o opțiune. Impactul vizibil al schimbărilor climatice subliniază această urgență. Din punct de vedere comercial, companiile ce rămân în urmă în ceea ce privește ESG vor întâmpina dificultăți în asigurarea finanțărilor și se vor confrunta cu o potențială excludere din lanțurile de aprovizionare vitale.

În plus, investitorii cu un plan clar definit caută din ce în ce mai mult portofolii în care atenuarea schimbărilor climatice este un element central al strategiei și al modelului de operare. Companiile care gestionează bine riscurile legate de climă sunt pregătite pentru o performanță mai bună pe termen lung și vor atrage un spectru mai larg de potențiali investitori, atât strategici, cât și financiari, la exit. În esență, alinierea la principiile ESG nu este doar un imperativ moral; este o necesitate strategică în peisajul de investiții în continuă evoluție.

Cum vedeți viitorul investițiilor responsabile și care sunt așteptările și obiectivele personale pentru dezvoltarea acestui domeniu în următorii ani?

Monika Nachyla: Standardele ESG și afacerile de investiții durabile reprezintă viitorul. Nu am niciun dubiu în această privință, iar ceea ce vedem pe piață în acest moment dovedește această teză. Visul meu personal ar fi acela de a contribui la crearea unei comunități regionale de investitori în capital privat responsabili care să formeze o singură forță pentru a pune în mișcare împreună schimbarea pe care dorim să o vedem în portofoliile noastre.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 376 (16 septembrie – 16 octombrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Foto: 145744596 © Adam121 | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: