Analize Marketing

Cum sa iesi din rand cand iti vine randul

26 mart. 2015 3 min

Cum sa iesi din rand cand iti vine randul

Reading Time: 3 minute

Ce faci cand iti vine randul? Nu, nu este o intrebare existentiala si nici nu am gasit solutia universal valabila. Am gasit in schimb o carte care cauta raspunsuri la aceasta intrebare. Este cea mai recenta carte a lui Seth Godin, autor a 17 carti devenite bestseller, printre care si: Linchpin, Tribes, The Dip sau Purple Cow. 

croppedSethGodinbyBjornAmundsen
Seth Godin / Foto: Bjorn Amundsen

 

La doi ani distanta de la lansarea “The Icarus Deception”, considerata una dintre cele mai inspirationale carti ale sale, Seth Godin revine cu un nou proiect editorial, nascut dintr-o dorinta sincera de a-si ajuta semenii: sa-si infranga temerile si sa actioneze. A scris o carte despre frica si curaj, despre riscuri si asumarea lor, dar mai ales despre fascinanta calatorie de la inertie la schimbare.

Deseori, Seth Godin povesteste ca titlurile cartilor pe care le-a scris i-au venit de la inceput, ba chiar i se intampla sa gaseasca titlul si apoi sa scrie cartea. Nu si in cazul „What To Do When It’s Your Turn (And It’s Always Your Turn)”, cartea pe care a lansat-o in decembrie anul trecut. Ideea cartii a pornit din momentul in care fiul sau, inainte de a pleca la facultate, i-a cerut sa-i scrie cateva sfaturi. De viata. Asa, cu o simpla scrisoare de la tata la fiu, s-a nascut o carte pentru cei care vor sa iasa din zona de confort, care vor sa-si depaseasca fricile si sa-si gaseasca sensul in ceea ce fac si, de ce nu, in viata.

Deoarece statisticile arata ca oamenii nu obisnuiesc sa citeasca pana la capat cartile pe care le incep pe Kindle, Seth Godin a dorit ca noua sa carte sa fie disponibila numai pe hartie. Si si-a mai dorit ceva: oamenii sa nu cumpere doar un exemplar. Sistemul este urmatorul: cine cumpara o carte primeste doua, cine cumpara trei primeste cinci, cine cumpara opt primeste 12. Si asa mai departe. Ideea este simpla: daca primesti ceva gratis, vei fi tentat sa dai mai departe. Este un experiment de distribuire a unui proiect editorial pe orizontala, care pana acum, dupa cifrele anuntate, da roade. In doar cateva luni de la lansare, cartea s-a vandut deja in peste 30.000 de exemplare, iar comenzile deja plasate au depasit cu 40% estimarile autorului. Cu 160 de pagini care cuprind multe ilus­tratii, fotografii si scurte povestiri, cartea este foarte usor de parcurs chiar si pentru cei carora nu le place sa citeasca carti.

De zece ani, Seth Godin recunoaste ca blogul sau (sethgodin.typepad.com) l-a ajutat sa-si puna gandurile in ordine, sa-si disemineze ideile, sa intre zi de zi in contact cu cititorii, insa a realizat ca uneori, daca iti doresti o schimbare mai profunda, este nevoie de ceva mai mult de o postare pe blog, este nevoie de o carte. O carte onesta si directa. O carte care exploreaza temeri si tensiuni, o carte care invita la introspectie si care dilueaza rezistenta la schimbare si aversiunea fata de asumarea ricurilor. O carte care, odata ce a fost citita, trebuie data mai departe, impartasita cu restul lumii.

Intrebat in unul dintre interviurile pe care le-a acordat dupa lansarea cartii ce face el cand ii vine randul, Seth Godin a raspuns ca primul pas este constientizarea. Trebuie sa fii mereu pe faza cand iti vine randul. Este un exercitiu de vigilenta. Este ca intr-un joc, lucrurile se schimba repede, nimeni nu sta sa te astepte. Trebuie pur si simplu sa actionezi!

Seth Godin este 

 fullsizerender-2What to do when it’s your turn and it’s always your turn

Coperta o infatiseaza pe Annie Kenney, un simbol al miscarii sufragetelor pentru emanciparea femeilor de la inceputul secolului XX. Printre personalitatile despre care Seth Godin scrie in aceasta carte se numara: Miles Davis, Stephen King, Neil Gaiman, Leonardo da Vinci, Richard Nixon, Isaac Asimov, Ella Fitzgerald, Gutenberg, Shirley Chisholm, Heisenberg, Madame Curie, David Crosby. Cartea poate fi comandata online pe www.yourturn.link. Pretul unui exemplar este de 34 de dolari plus taxele de expediere.

 

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: