Stiri

Cum se poate merge la birou, la mall sau la sala de sport, urmare a noilor restricții din România

22 oct. 2021 2 min

Cum se poate merge la birou, la mall sau la sala de sport, urmare a noilor restricții din România

Reading Time: 2 minute

Urmare a noilor restricții din România care vor intra în vigoare de luni, accesul la mall se va face doar cu prezentarea certificatului digital ce atestă vaccinarea sau trecerea prin boală. Persoanele testate nu vor avea acces la mall.

Sălile de fitness vor avea accesul permis doar persoanelor vaccinate, cu ocuparea maximă a 30% din spațiu. Aceeași regulă se aplică și pentru sălile de jocuri de noroc, piscine interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri, târguri, bâlciuri, talciocuri.

Cum vor activa restaurantele

Restaurantele vor avea activitatea deschisă în intervalul orar 05-21:00, cu 50% din capacitatea spațiului, la interior sau pe terasă, fără o diferențiere a acestora. Accesul persoanelor se va face doar cu certificatul verde. De asemenea accesul în hoteluri și alte unități de cazare este limitat doar persoanelor care prezintă certificatul digital de vaccinare.

Evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurile de instruire, workshop-urile și conferințele, precum și concertele și spectacolele organizate în alte spații deschise sau închise cu excepția celor special destinate care aparțin instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt interzise pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea fără spectatori vor fi și competițiile sportive de pe teritoriul României.

Accesul în mall sau supermarket, doar cu certificatul verde ce atestă vaccinarea sau trecerea prin boală

Potrivit aceleiași hotărâri accesul în mall sau supermarket va fi permis doar pentru cei care prezintă certificatul verde ce atestă vaccinarea sau trecerea prin boală. Raed Arafat a precizat că centrele comerciale trebuie să își organizeze singure procesul de verificare al acestor certificate. De asemenea, șeful DSU a precizat că supermarketurile intră în aceeași categorie ca mall-urile.

Excepție de la această regulă fac magazinele alimentare cum ar fi cele de la parterul blocurilor sau cele care nu au în componență alt tip de magazine, care le definește ca fiind centru comercial.

Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru participarea la activitățile și evenimente sau pentru acces în incinta centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

Accesul la birou, doar pentru persoanele vaccinate

Potrivit noii hotărâri CNSU accesul persoanelor la birou, în clădirile de birouri cu peste 50 de persoane în interior este condiționat de prezentarea certificatului de vaccinare. De asemenea firmele private trebuie să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul permite această desfășurare a muncii.

Accesul în instituțiile publice centrale sau locale este limitat persoanelor care prezintă certificatul verde, dar de data aceasta aici au acces și persoanele care sunt testate negativ în ultimele 48 de ore cu test rapid sau 72 de ore cu test PCR.

Măsurile au fost aprobate în ședința de guvern de vineri și vor intra în vigoare de luni.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: