Business Companii Interviuri Tech

Daniel Oliver, Capital Cell: Barcelona – Capitala startup-urilor biotech și healthtech

7 mart. 2024 3 min

Daniel Oliver, Capital Cell: Barcelona – Capitala startup-urilor biotech și healthtech

Reading Time: 3 minute

Epicentru al startup-urilor din zona biotehnologiei și a cercetării pharma în domeniu, Barcelona vizează poziția de lider la nivel european. Am stat de vorbă cu Daniel Oliver Uriel, CEO al Capital Cell, principala platformă de investiții din Spania specializată în biotech și healthtech, despre ecosistemul local de startup-uri și provocările unui domeniu destul de restrictiv.

Care este specificul platformei de investiții Capital Cell?

În primul rând, Capital Cell ajută persoanele sau companiile interesate să investească într-un domeniu complex, un sector care nu este deschis pentru oricine, acela al biotehnologiei. Un domeniu care în ultima vreme crește foarte mult. De asemenea, organizația noastră poate să-i ajute pe antreprenorii din domeniul biotehnologiei să facă rost de bani într-o fază incipientă a startup-ului lor, una în care este destul de dificil pentru ei să găsească finanțare. Suntem o platformă financiară care facilitează accesul la resurse financiare într-o fază primară a devoltării unei companii, atât pentru investitori, cât şi pentru antreprenori, este o platformă de crowdfunding pentru investiții. Avem experți, analiști, facem studii amănunțite, fiind concentrați pe domeniul biotehnologiei, un domeniu extrem de complex, acolo unde nu multă lume știe despre ce e vorba. În plus, când vine vorba de capitalul investit, biotehnologia se află în ultimii ani fie pe locul al doilea, fie pe al treilea.

La sfârșitul lui 2023 ați perfectat un parteneriat cu SeedBlink, platforma românească de investiții și de equity management. Care sunt motivele și ce așteptări aveți?

Una dintre priorităţile noastre în momentul de față este internaționalizarea platformei de investiții Capital Cell. Prin parteneriatul cu SeedBlink, ne unim forțele pentru a ajunge la mai mulți investitori. De asemenea, Capital Cell își dorește să crească la nivel european, noi venind cu expertiza noastră în domeniul biotehnologiei. Noi putem aduce către SeedBlink astfel de proiecte, de startup-uri în domeniu, bine selecționate de către experții noștri, în timp ce platforma românească de investiţii ne poate oferi o prezență pe piețe internaționale, ajungând astfel la investitori din zone în care nu am fi ajuns. Evident, este vorba de beneficii mutuale.

Care este peisajul ecosistemului de startup-uri în Barcelona şi Spania? Care sunt principalele provocări de pe această piață?

Barcelona este unul dintre cele mai dinamice hub-uri din Spania când vine vorba de startup-uri. Iar când vine vorba de biotehnologie și healthtech, Barcelona este chiar un fel de epicentru. Dar pentru a lămuri puțin lucrurile, trebuie să venim cu câteva explicații. Capitala Cataloniei este locul unde în anumite domenii de business au fost o serie de exit-uri care au dus la apariția unor oameni bogați, dornici de a investi mai departe. Iar aceste exit-uri sunt adevăratul catalist pentru un ecosistem de startup-uri. Au apărut astfel antreprenori care, după ce au vândut un business important, au devenit antreprenori pentru o doua oară sau care demarează un fond de investiții. Iar aceste mișcări, cu preponderență în domeniile digital, IT, au avut loc înainte de 2010, în special în perioada 2006-2007. Din acele moment, ecosistemul a fost în continuă creștere, în ceea ce privește numărul de startup-uri, de evaluări de businessuri, în nivelul investițional etc. Practic, capitalul investit (venture capital) în acest domeniu a crescut de cinci ori în ultimii ani, dar mare parte din bani provin din afara Spaniei (investitori străini). Sectorul public din Barcelona investește masiv în infrastructură, în centre de cercetare, laboratoare. Sunt convins că este un fel de pariu din partea autorităților locale, o dorință puternică de a face din Barcelona una din primele forțe, la nivel european, în domeniul biotehnologiei, dacă nu chiar pe primul loc în acest clasament. În orice caz, se pare tot mai multe apocalipse se întâmplă în ultima vreme, cam o dată la doi ani avem un război, ceva teribil se întâmplă. Dar cu toate acestea, sectorul s-a dovedit destul de rezilient. Și asta, după părerea mea, este un semn că avem de-a face cu un domeniu în plină creștere.

Care sunt motivele pentru care Barcelona a devenit atât de atractivă în domeniul biotehnologiei?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să mergem puțin la istoria locului. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Barcelona a însemnat centrul revoluției industriale, adunând aici întreprinzători și de alte naționalități. Și încă din acea perioadă, industriaşii, antreprenorii catalani și-au manifestat preocuparea și pentru tehnologie, fiind astfel înaintea altor regiuni din Spania.

Revenind mai aproape de zilele noastre, după 1990 aici au avut loc masive investiţii în tehnologie. Catalonia, Barcelona în special, a absorbit sute de milioane de dolari, sume care au mers în parcuri tehnologice, centre de cercetare. Au fost proiectate atunci clădiri noi, au fost puse la punct instituții care să atragă specialiști. A fost un (alt) pariu pe știință, din partea autorităților. În aceeași perioadă, poate nu întâmplător, unele dintre cele mai importante companii farmaceutice din Spania proveneau din această regiune, din Barcelona. Catalonia este, poate, cel mai dens mediu farmaceutic din Europa. Este locul de naștere a unor mari companii farmaceutice (Almirall, Esteve, Ferrer) și găzduiește în prezent peste 1.300 de companii din industria „life science”. De asemenea, 40% dintre companiile de top din domeniu sunt prezente în Catalonia, cu giganți precum AstraZeneca, Sanofi, Novartis sau Roche.

Biz Spania este un proiect unic în lume, powered by Sesderma, realizat alături de partenerii Garanti BBVA, Glovo, Aqua Carpatica, Samsung, ciocolata Valor, DIGI și Eximtur.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 380 (15 februarie – 15 martie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: