Finanțe Stiri

De ce isi plaseaza romanii banii in fondurile de investitii

iul. 19, 2016 2 min

De ce isi plaseaza romanii banii in fondurile de investitii

Reading Time: 2 minute

Protectia financiara este principalul motiv pentru care romanii plaseaza bani in fondurile de investitii; 88% dintre investitori considera ca fondurile de investitii pot aduce un castig superior produselor de economisire, arata primul studiu din Romania cu focus pe fondurile de investitii, realizat de Erste Asset Management.

Concluziile principale ale studiului Erste Asset Managment arata ca protectia financiara este principalul motiv pentru care romanii plaseaza bani in fondurile de investitii. 49% mentioneaza protectia financiara pe termen lung, 38% se gandesc la linistea vietii de zi cu zi, 36% isi doresc ca rezervele financiare sa fie folosite in cel mai profitabil mod.

Pentru romani nevoia de protectie financiara este in stransa legatura cu dorinta de a avea un suport in momente neprevazute sau dificile, mai degraba decat grija fata de viitor, arata studiul.

In timp ce 47% dintre respondenti detin depozite de economii mai vechi de 3 ani de zile, majoritatea respondentilor dau crezare unui mit eronat: acela ca pentru a investi intr-un fond de investitii trebuie sa detii sume mari de bani. Astfel, 55% considera ca nu au indeajuns de multi bani pentru a investi, in timp ce 34% nu se considera indeajuns de informati pentru a investi.

Dintre romanii care investesc in fonduri de investitii, majoritatea coplesitoare, de 88% considera ca fondurile de investitii pot aduce un castig superior produselor de economisire. Cu toate acestea, in prezent numai 1,5% dintre romani sunt dispusi sa investeasca un surplus material consistent in fonduri de investitii.

Majoritatea ar directiona un surplus financiar semnificativ in investitii imobiliare, terenuri sau achizitia unei case (aproximativ 30%) afaceri si investitii diverse (aproximativ 24%) calatorii (aproximativ 15%). Astfel studiul releva faptul ca romanii aleg solutiile lipsite de riscuri si prefera investitiile in bunuri sau active la care au acces permanent si pe care le pot controla.

„Despre Fondurile de Investitii s-au spus multe: ca sunt complicate, ca nu sunt pentru oricine. Putini sunt insa cei care stiu exact ce este un Fond de Investitii sau cum functioneaza el. De aceea am gandit un program de educatie financiară si un ghid de investitii <Romania Investeste> in care am explicat fiecare termen, fiecare produs, fiecare mit, astfel oricine sa poata decide singur dacă investitiile sunt potrivite, cand si in ce să investeasca”, a aratat Dragos Neacsu, CEO al Erste Asset Management.

Ca urmare a studiului, Erste Asset Management a lansat ghidul „Romania Investeste” care explica ce este, cum functioneaza, care sunt principalele tipuri si in ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investitii.

Studiul Erste Asset Management a presupus masurarea:

  • perceptiilor si atitudinilor vis-a-vis de surplusul financiar in general
  • gradul de cunoastere si informare vis a vis de instrumentele de economisire / investitie disponibile
  • obiceiurilor de utilizare a instrumentelor de economisire investitie
  • perceptiilor vis-a-vis de marcile / companiile care ofera instrumente de economisire.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: