Management Stiri

De ce părăsesc managerii compania?

17 oct. 2019 2 min

De ce părăsesc managerii compania?

Reading Time: 2 minute

Lipsa oportunităților în companie, conflictul cu superiorii și dorința de schimbare sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru care managerii aleg să părăsească actualul loc de muncă.

Managerii din companiile locale au o serie de motive care îi determină să facă o schimbare drastică în carieră, fie în cadrul organizației, fie în afara acesteia. Această tranzitare se face de cele mai multe ori, pe laterală, în companie, sau în organizații similare, pe poziții mai înalte, doar în puține cazuri managerii optează pentru o schimbare totală a domeniului și a ariei de expertiză.

Principalul motiv pentru care liderii din companiile locale aleg o schimbare este lipsa oportunităților de evoluție în companie, ceea ce derivă din lipsa de transparență a organizației cu privire la deplasarea fie pe laterală, fie pe verticală.

„Foarte multe companii au un plan de carieră pentru angajați, însă problema intervene în modul în care acesta este comunicat”, spune Amalia Sterescu, consultant de leadership, personal branding și public speaking. „Există astfel, un gap între ceea ce transmite compania legat de oportunitățile de carieră în organizație și cee ace percep angajații ca și oportunitate, acest lucru ducând la o migrare a angajaților, de cele mai multe ori la competiție”, adaugă Amalia Sterescu.

Un al doilea motiv pentru care liderii își părăsesc rolurile este relația cu șeful direct, practic angajații părăsind superiorul, nu compania. Potrivit Amaliei Sterescu, există, de cele mai multe ori, conflicte nerezolvate ce se nasc din lipsa de leadership a ambelor părți, iar angajații se tem să deschidă o discuție despre problemele apărute, alegând să își dea demisia și să facă o tranziție în carieră, uneori nu neapărat avantajoasă pentru ei. O altă categorie de manageri care fac schimbări de carieră este cea a liderilor care simt că organizația pentru care lucreazp nu evoluează atât de repede precum și-ar dori.

Amalia Sterescu

„Poate că linia de raportare este în afara țării, într-o locație care este concurentă indirectă și acest lucru atrage un interes scăzut pentru creșterea business-ului local. Sau poate că superiorul este unul ce preferă status quo-ul. În aceste cazuri, ambițiile și viziunea lideruli local nu se potrivesc cu cele ale companiei, managerul devine frustrat că nu poate evolua așa cum și-ar dori și alege o schimbare de mediu”, spune Amalia Sterescu.

Pe lista motivelor pentru care managerii fac tranziții în carieră se află și schimbarea perspective de evoluție. Acest lucru, în cazul femeilor, poate veni după perioada de maternitate – își doresc o evuluție mai rapidă, doresc să își echilibreze mai bine viața personală cu cea profesională. În cazul bărbaților, aceștia simt nevoia de a face mai mult, de a câștiga mai bine, de a deveni business angels, de a-și explora mai bine maximul potential. Potrivit Amaliei Sterescu, cel de-al cincilea în topul motivelor pentru care managerii renunță a pozițiile din companie este reprezentat de schimbările majore din cadrul organizației. Fie că este vorba de o achiziție, de o transformare digitală majoră, liderii nu se mai simt bine în pozițiile în care se află, nu se identifică cu noile valori ale companiei și atunci optează pentru o schimbare în carieră.

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: