Stiri Tech

De la Internet of Things la Internet of Threats

24 dec. 2015 3 min

De la Internet of Things la Internet of Threats

Reading Time: 3 minute

Viziunea asupra casei inteligente, pentru urmatorii ani, in ceea ce priveste dotarea cu echipamente care pot fi conectate la internet (ecosistemul Internet of Things) desfasoara o paleta de pana la cateva sute de obiecte inteligente casnice. In aceste conditii, companiile ar putea livra peste 2 miliarde de dispozitive conectate la domiciliu, generand venituri de peste 445 de miliarde de euro pana in 2022. Nu este de mirare ca firmele specializate in securitate informatica vorbesc deja de Internet of Threats – atacuri care sa vizeze in mod special ecosistemul IoT, mai ales ca deocamdata nici nu avem antivirus pentru aceste echipamente (de la televizor la frigider sau sistem de iluminat). Iar aceasta problema nu este departe de tara noastra. Orange a lansat recent in teste, in Romania, o solutie prin care casa poate fi monitorizata si controlata de la distanta. Supravegherea locuintei se face pe telefon sau tableta, prin aplicatia Smart Home (Android si iOS) sau pe PC, prin intermediul unei platforme online. Solutia include 6 tipuri de senzori – senzor de fum, senzor de miscare, senzor de inundatie, senzor pentru usa/ fereastra, priza inteligenta si camera Wi-Fi – conectati la un dispozitiv central. „Ideal ar fi ca aceste echipamente din ecosistemul Internet of Things sa nu fie conectate direct la Internet, ci la o retea care este deja securizata, un ruter care poate oferi si securitate”, ne-a declarat Adrian Danciu, Regional Director Fortinet Romania, Balkans&Adriatic.

Pierderi de 600 mld. $

Pierderile cauzate de atacurile cibernetice s-au ridicat la aproximativ 600 de miliarde de dolari anul trecut, dupa o serie de studii efectuate de Center of Strategic and International Studies. Rapoartele din acelasi domeniu mai arata ca, in medie, consecintele unui atac cibernetic se ridica la 12,7 milioane de dolari per companie.

Pentru a preveni pierderile in randul companiilor, atat de date, cat si financiare, specialistii Fortinet avertizeaza asupra principalelor trei zone care prezinta cel mai mare grad de risc.

  1. Una dintre cele mai mari amenintari vine din partea utilizatorilor de platforme Adroid. Acestea se vor transforma in tinta hackerilor in urmatoarea perioada. Cota de piata a sistemelor Android de 81% in randul utilizatorilor de dispozitive mobile, alaturi de instalarea care nu beneficiaza de un sistem centralizat reprezinta riscuri majore la adresa securizarii datelor.
  2. Cea de-a doua amenintare majora pentru urmatoarea perioada vine din faptul ca parolele nu mai sunt masuri de securizare suficiente pentru protejarea datelor de pe platformele de tip Cloud. Pentru a preveni falsa autentificare, companiile vor implementa sisteme de autentificare paralele, iar acestea vor deveni esentiale.
  3. Cea de-a treia amenintare vine din zona criptografierii datelor. Din ce in ce mai multe sisteme se vor baza pe certificate de criptografie utilizate nu numai pentru autentificare, dar si pentru comunicare. Un exemplu elocvent pentru aceasta tendinta este tehnologia Block Chain, utilizata de BitCoin. Aceasta va fi aplicata cu precadere, in perioada urmatoare, in domenii precum sectorul financiar, pentru a putea oferi servicii de asigurare, tranzactionare, creditare, etc, ca solutie altenativa. Insa, principala provocare vine din faptul ca sistemele de criptografiere care sunt, la randul lor, presupuneri matematice, in viitor vor putea fi dovedite false.

Ransomware, de la cybercrime la sinucideri

Publicarea detaliilor personale pe internet, atacurile fulger asupra companiilor, terminale Mac blocate de ransomware, iata cateva dintre prognozele in materie de amenintari informatice pentru anul 2016, in opinia expertilor BitDefender Romania.

Amenintarile de tip ransomware, care cripteaza datele de pe dispozitiv si cer recompensa pentru a repermite accesul utilizatorului, se vor dezvolta continuu, dat fiind ca virusul este usor de programat si poate fi depistat cu dificultate. Ransomware prezinta un comportament aparent legitim si poate functiona pe orice sistem de operare – Linux, Windows, Android si, in viitor, Mac OS. Atacurile vizeaza atat consumatori individuali, cat si companii, iar versiunile din 2016 nu se vor limita doar la criptarea fisierelor si solicitarea de recompensa, ci si la santajul cu privire la publicarea acestora pe Internet, daca recompensa nu este platita. In mod ironic, victimele vor putea sa recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, insa acestea vor putea fi accesate de catre oricine, cauzand importante prejudicii de imagine.

Prognozele expertilor Bitdefender privitoare la eventuale victime umane, comunicate public la finalul anului trecut, au devenit o realitate in 2015, dupa ce trei persoane s-au sinucis si o alta a facut infarct ca urmare a sumelor de bani pretinse de raufacatori pentru comiterea unor fapte aparent ilegale, una dintre victime fiind cetatean roman.

Foto: Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: