Finanțe Stiri

Deloitte: Creditarea va crestere cu 2,3% in acest an2 min

05/05/2015 2 min read

author:

Deloitte: Creditarea va crestere cu 2,3% in acest an2 min

Reading Time: 2 minute

Creditele acordate de banci vor inregistra in acest an o crestere de 2,3% si de 4,3% anul viitor, cu accent pe retail, unde creditarea va avansa cu 5,2% in 2016, sustinuta de finantarile ipotecare acordate prin Prima Casa, potrivit unui studiu realizat de Deloitte, la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

“In Romania, creditele totale au fost in scadere, dar se asteapta o redresare treptata avand in vedere ca redresarea economica devine mai bine fundamentata. Creditele corporate au fost in scadere (-5% in 2013 fata de 2012 si -6,3% in 2014), ca urmare a standardelor de creditare inasprite si se confrunta cu dificultati rezultate din cauza accelerarii write-off-urilor”, se arata in studiu. Dupa aceasta scadere, creditarea pe segmentul firmelor ar urma sa se redreseze din acest an, cu un avans preconizat de 2,1% in 2015 si 4,1% anul viitor.

“In ceea ce priveste creditele acordate companiilor, ne asteptam la o crestere moderata (precauta) de 2,1% in 2015 si la o crestere mai optimista de 4,1% in 2016 – influentata probabil si de faptul ca previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusa la scenarii de crestere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, in care exista inca speranta de deblocare a absorbtiei de fonduri europene”, a afirmat intr-o conferinta Oana Petrescu, director executiv al CPBR si partener Deloitte Romania.
Chiar si in aceste conditii, potentialul cresterii previzionate reprezinta jumatate din cresterea inregistrata in anii 2010-2011, de aproape 10%, ceea ce indica o problema privind increderea companiilor in sistemul bancar.

Studiul arata ca avem un cadru economic vulnerabil si imprevizibil, care inca digera criza legislativa si politica cu o serie limitata de masuri disponibile pentru supravietuire. “Prin urmare, perspectivele de crestere a creditarii persoanelor juridice se afla sub nivelurile cresterilor din 2010 si 2011″, se mentioneaza in studiu. Datele acestuia arata ca imprumuturile pentru persoanele fizice vor consemna o crestere de 2,6% in acest an si de 5,2% in 2016.
“Asteptam o crestere constanta a creditelor ipotecare cu aproximativ 7%-8% in urmatorii ani, 2015-2016”, a spus Petrescu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE