Analize Lifestyle Stiri

Dialog între generații, prin artă

15 apr. 2019 3 min

Dialog între generații, prin artă

Reading Time: 3 minute

Este un artist vizual complex. Lucrează în cărbune, acril sau guașă și alternează cu lejeritate clasicul canvas, cu obrazul interesat de make-up profesional sau peretele pregătit cu lavabilă albă. Indiferent de suprafață și de stil, rezultatul demersului vizual al Sorinei Peia este unul memorabil, și propune acum un exercițiu al picto-poeziei sub forma unui dialog artistic între generații.  Duminica aceasta are loc vernisajul expoziției sale, #ArtManifesto.

Primele 15 lucrări ale expoziției sunt inspirate de poeme scrise de tatăl Sorinei de-a lungul timpului (“Poeme Biodegradabile”, “Cântece de dragoste și pierzanie”), la ultimele cinci rolurile s-au schimbat – Sorina a pictat și tatăl ei a tradus imaginea în poezie. Restul lucrarilor sunt inspirate de muzică, scriitură și stilistica prietenilor Sorinei, multi dintre ei, la rândul lor artiști.

Sorina Peia

Ce înseamnă Art Manifesto?

#ArtManifesto este o mișcare artistică pe care am inițiat-o din dorința de a mă reconcilia cu tatăl meu, un poet cu o bogată activitate culturală, pe care îl admir și pentru care nutresc un deosebit respect. De-a lungul vieții, el a publicat mai multe volume și parte din poemele regăsibile acolo au fost sursa de inspirație pentru lucrările expoziției de acum. Dacă dialogurile noastre pe teme politice generează mereu scântei, dialogul între “el – poet” și “eu – artistul vizual” a fost o revelație. Exercițiul acesta al picto-poeziei, început sub umbrela artei, a dus, în cele din urmă, și la dialog relaxat pe topicuri de zi cu zi, între tată și fiica. Recunosc, politica rămâne încă un subiect tabu.

 Îmi doresc ca expoziția să provoace și alte generații la dialog, iar y-grecii, zetterii și millenialli să-și reconsidere relația cu părinții. Așa cum noi am fost ghidați în primii ani de viață și părinții noștri merită ghidați cu răbdare către viitor, citindu-l și prin ochii noștri.

Prin #ArtManifesto, îmi doresc să-i inspir și pe tinerii părinți în relația cu copiii lor, în ideea de a-i încuraja să-și cultive latura creativă. Toți putem fi creativi, în orice domeniu, e doar nevoie de încurajare, perseverență și pasiune de a descoperi și experimenta.

Comunicarea între generații n-a fost niciodată simplă, dar arta, în toate declinările ei – scriitură, pictură, muzică – demonstrează, prin #ArtManifesto, că poate oferi un teritoriu perfect pentru conversație.

Sorina Peia are un masterat în marketing, a studiat la The Alternative School și și-a completat studiile în arte vizuale la școli de specialitate în Nisa și Dubai. Portofoliul său, atât din zona artistică, cât și din cea de beauty, se regăsește aici. 

Expoziția este curatoriată de Teodora Migdalovici, fondatoarea platformei de diplomație privată #LoveAndLobby, iar lansarea #ArtManifesto este armonizată de LoveAndLobby și Cannes Lions România și face parte din seria evenimentelor de promovare a talentelor românești în țară și dincolo de granițe.

Lucrările Sorinei au substanța și coerența visului. Te uiți la ele și descoperi cum subconștientul ei a deschis robinetul și-a lăsat să curgă, cu generozitate, emoție, cod și mixaj de surse vizuale dintre cele mai atipice – o line de Basquiat, două de Miro, crome de Matisse și geometrii tribale de la Lascaux citire. Structurate pe multe niveluri de mesaj, lucrările ei permit tot atâtea interpretări, câți privitori există și genul ăsta de bogăție de sens le face neprețuite la propriu”, – Teodora Migdalovici.

Vernisajul expoziției #ArtManifesto are loc duminică, 21 aprilie, de la 17.30, la Box Office Location, în Calea Giulești nr 14, în fosta clădire industrială a ISAF, unde pe vremuri existau o  strungărie și o galvanizare. 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: