fbpx
Finanțe Stiri

Directiva MiFID II, implementată din toamnă1 min

20/06/2017 < 1 min read

author:

Directiva MiFID II, implementată din toamnă1 min

Reading Time: < 1 minut

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, se așteaptă ca proiectul de lege privind implementarea directivei europene MiFID II care vizează piețele de instrumente financiare să fie parcurs în sesiunea parlamentară din toamnă.

“Nutresc speranța că indiferent care va fi problematica politică vom reuși în Parlament, în sesiunea din toamnă, să parcurgem acest act normativ important astfel încât intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege să se facă în sesiunea parlamentară din toamnă”, a spus Mircea Ursache, la conferința “MiFID II — o abordare pragmatică pentru viitor”, organizată de CFA România.

Ursache a arătat că ASF a elaborat Proiectul de lege privind piețele de instrumente financiare pentru transpunerea în România a prevederilor MiFID II. Proiectul a fost supus procesului de avizare interministerială și consultării publice, de către Ministerul Finanțelor Publice. În prezent ASF analizează propunerile și observațiile primite, proiectul parcurgând astfel toate etapele necesare adoptării.

MiFID I a intrat în vigoare în noiembrie 2007 și la vremea repectivă a însemnat pentru piața românească o aliniere la legislație europeană în domeniul prestărilor serviciilor de investiții financiare, a explicat Ursache.

“Prevederile din MiFID I au arătat că la un moment dat că mediul acesta se schimbă mult mai repede, iar MiFID I nu a putut să țină deloc pasul cu dezvoltarea tranzacționării generale, cu tehnologia avansată, cu creșterea inovației produselor financiare. Și a fost nevoie atunci, la nivel european, statele membre, să încerce și pe fondul parcurgerii crizei financiare, să modifice acele articole prevăzute în MiFID I care nu mai corespundeau realității”, a spus Mircea Ursache.

Directiva MiFID II  ar trebui în vigoare de la începutul anului viitor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *