Stiri

Documentarul ”Colectiv” premiat de Societatea Națională a Criticilor de Film din SUA

12 ian. 2021 < 1 min

Documentarul ”Colectiv” premiat de Societatea Națională a Criticilor de Film din SUA

Reading Time: < 1 minut

Documentarul „Colectiv” a fost premiat de Societatea Națională a Criticilor de Film din Statele Unite ale Americii cu distincția cel mai bun film într-o limbă străină. Pelicula care prezintă cumplitul incendiu de acum cinci ani din clubul „Colectiv”, când 65 de tineri au murit și alte câteva zeci de persoane au fost rânite, a fost desemnat cel mai bun film străin al anului 2020.

„Colectiv”, regizat de Alexandru Nanău, a fost obținut locul 3 la categoria „Cel mai bun film de non – ficțiune”.

„Colectiv” s-a bucurat de aprecieri și în luna decembrie când a ajuns pe primul loc la categoria documentare într-un top realizat de criticii de film din Boston, în timp ce Asociația criticilor de film din Los Angeles i-a acordat locul al doilea. Pelicula se numără și printre preferatele lui Barack Obama. Fostul președinte american a publicat recent pe Twitter o listă cu filmele care l-au impresionat, iar „Colectiv” se numără printre ele.
Pe 30 octombrie 2015, trupa Goodbye to Gravity susținea concertul de lansare a unui nou album, în clubul „Colectiv” din București, când un incendiu a izbucnit din cauza unor artificii. Flăcările s-au extins rapid din cauza materialelor inflamabile din local, iar spectatorii s-au înghesuit pe singura ușă de acces, restul căilor de evacuare fiind blocate.

Tragedia a dus la demisia premierului de atunci, Victor Ponta, iar mii de oameni au protestat zile în șir în mai multe orașe din țară.

Anul trecut, Tribunalul București a anunțat primele sentințe. Fostul primar al sectorului în care a avut loc tragedia a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și 8 luni închisoare. Decizia magistraților a fost atacată însă la instanța superioară.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: