BizRemote by certSIGN Stiri

Echipamente pentru protecția medicilor, din fonduri europene

29 mart. 2020 2 min

Echipamente pentru protecția medicilor, din fonduri europene

Reading Time: 2 minute

Spitalele vor putea deconta din fonduri europene echipamentele de protecţie medicală ale medicilor şi personalului medical implicat în tratamentul bolnavilor de COVID-19, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„Pe lângă ventilatoare, sisteme de monitorizare, injectomate, inclusiv partea de laringoscoape, toate aceste echipamente medicale care sunt necesare în momentul de faţă, vom asigura inclusiv decontarea echipamentelor de protecţie medicală ale medicilor şi personalului medical implicat în tratamentul bolnavilor. Aici intră de la mănuşi pentru protecţia mâinilor, combinezoane, dezinfectanţi, tot ce înseamnă echipamente de protecţie medicale, un efort pe care România îl face în momentul de faţă pentru ca să asigurăm decontarea unei cantităţi cât mai mari de echipamente medicale pentru ceea ce înseamnă acţiunile ce se desfăşoară în momentul de faţă de unităţile sanitare”, a declarat ministrul, la Digi 24, adaugând că va da o circulară care să meargă la unităţile sanitare din teritoriu și să lămurească modalitatea de decontare din fonduri europene a echipamentelor medicale.
Marcel Boloş a arătat că, pentru Ordonanţa Militară 4, există o propunere din partea ministerului pe care îl conduce pe partea de decontare a echipamentelor medicale, ce va fi discutată la nivel de Guvern.

„Pentru Ordonanţa Militară 4 noi avem o propunere de decontare a echipamentelor medicale. O vom discuta la nivel de Guvern şi la nivelul Ministerul Fondurilor Europene. E vorba de acel fond de 350 de milioane de euro pe care l-am menţionat şi în limita căruia urmează să decontăm echipamentele medicale şi cele de protecţie medicală şi vrem să limpezim mecanismul de decontare, astfel încât spitalele, autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă care, în această perioadă, achiziţionează echipamente medicale, să aibă siguranţa şi să ştie ce metodologie să urmeze pentru ca banii să i se poată deconta cheltuielile pe care le-au efectuat”, a spus ministrul Fondurilor Europene. El a precizat, totodată, că, în ceea ce priveşte decontarea banilor europeni pentru achiziţiile de echipamente medicale efectuate în această perioadă, banii ar putea fi decontaţi de la Bruxelles cel târziu pe data de 31 decembrie 2020.

În momentul de faţă, achiziţia poate fi realizată din fondurile proprii ale spitalelor sau ale autorităţilor publice locale, dacă acestea alocă fonduri în acest sens.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: