fbpx
Finanțe

Economia turează motorul, dar nu are tracțiune2 min

28/11/2017 < 1 min read

author:

Economia turează motorul, dar nu are tracțiune2 min

Reading Time: < 1 minut

România are nevoie de o creștere economică sustenabilă, nu de politici prociclice care duc la dezechilibre. Altfel, economia este ca o mașină care își turează motorul, dar nu are tracțiune, spune Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

“Dacă îți imaginezi că o creștere nesustenabilă a salariilor în sectorul public care să accelereze consumul va reduce din decalajele față de nivelul de trai, atunci e o iluzie. Creșterile acestea nesustenabile de salarii vor fi confiscate fie de inflație, fie de o recesiune, fie de ambele”, a declarat Lucian Croitoru, la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de Banca Naţională a României (BNR), Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.

Pentru a face creșterea economică sustenabilă trebuie să facem în așa fel încât economia să rămână macroeconomic stabilă, a explicat Croitoru.

“Evitarea acumulării de dezechilibre prin politici prociclice este o precondiție pentru ca accelerarea creșterii economice să ducă la rezultatul dorit. Altfel, economia este ca o mașină care își turează motorul, dar nu are tracțiune”, a spus Croitoru.  El a arătat că în perioada 1995-2016, indicele creșterii cumulate a PIB/ora lucrată calculat la paritatea puterilor de cumpărare în România, comparativ cu același indicator calculat ca medie pentru UE15, a fost de 258 la sută. Nicio altă țară din Uniunea Europeană nu a atins această creștere înaltă. Cu toate acestea, România a rămas aproape cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

“Deși a crescut cu ritmuri mai înalte decât multe alte țări, România se sufocă din lipsa autostrăzilor. Asistența medicală este precară, scandalul doctoratelor fabricate arată slăbiciunile din învățământul universitar, iar vocile care chestionează independența justiției se aud recurent, din interiorul sau din afara țării”, a arătat Croitoru, adaugând că România are încă multe de făcut pentru a progresa.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *