BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Economia României depinde de relansarea economiilor vest-europene

apr. 14, 2020 2 min

Economia României depinde de relansarea economiilor vest-europene

Reading Time: 2 minute

Redresarea economiei României după actuala criză va fi în strânsă legătură cu ce se întâmplă în Europa, consideră președintele Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Daraban.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a arătat că sunt peste 23.000 de firme la nivel național care au capital german, aproape 5.000 sunt cu capital italian și alte aproape 10.000 cu capital francez. Mihai Daraban a estimat că relansarea internă se va produce cu o întârziere de circa trei luni față de economiile puternice din Uniunea Europeană.

“Vest-europenii sunt cei care pe multe paliere ne dau de lucru, industria prelucrătoare în mod expres, industria auto vorbește pe la sine, că dacă avem la Dacia și la Ford probabil circa 20 de mii de oameni la un loc, în industria auto lucrează 206 mii de oameni; 206 mii de oameni pe orizontală, care realizează subansamble pentru toate brendurile internaționale din domeniul auto. Deci, noi trebuie să fim foarte atenţi la cum se relansează economiile vest-europene, până la urmă, la care să mai adăugăm un trei luni după ce îşi revin ei, ca atunci să tragem concluzia că ne revenim şi noi”, a explicat Mihai Daraban, la Radio România Actualități.

Ford, ale cărui uzine nord americane şi europene sunt oprite pentru a limita propagarea Covid-19, a estimat luni că are suficiente lichidităţi pentru a putea funcţiona cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie. Constructorul auto american a anunțat că în primul trimestru se aşteaptă să înregistreze pierderi operaţionale de aproximativ 600 de milioane de dolari, comparativ cu un profit de 2,4 miliarde dolari în perioada similară a anului trecut. Compania se aşteaptă să raporteze venituri trimestriale în valoare de 34 miliarde dolari. Producătorul auto a arătat că orice decizie de repornire va fi luată în cooperare cu sindicatele, furnizorii, dealerii şi alţi stakeholderi locali.

Ford a a anunțat recent că majoritatea angajaţilor de la fabrica din Craiova va rămâne în şomaj tehnic până pe 30 aprilie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: