Interviuri Business

Eduard Anghel, e-Mobility Rentals:  Piața românească se pregătește pentru vehiculele electrice

26 oct. 2023 7 min

Eduard Anghel, e-Mobility Rentals:  Piața românească se pregătește pentru vehiculele electrice

Reading Time: 7 minute

Cât de viabile sunt vehiculele electrice în România? În cadrul unui program pilot lansat în luna iulie, 10 flote auto, firme colaboratoare Glovo, au integrat vehicule electrice în activitatea de curierat și au realizat livrări în București cu zero emisii de carbon. Cei 49 de curieri activi în pilot au făcut peste 200.000 de kilometri curați și peste 4000 de schimburi de baterii electrice la cele 10 Swap Stations e-Mobility Rentals instalate în capitală. Cifre care arată că există un potențial mare și furnizori capabili să accelereze dezvoltarea în acest sens.

Biz a stat de vorbă cu Eduard Anghel, CEO e-Mobility Rentals, despre viitor electric din traficul românesc.

Eduard Anghel CEO e Mobility Rentals

Cât de pregătită este piața românească pentru vehiculele electrice?

Asistăm la o evoluţie absolut spectaculoasă a vânzării autovehiculelor electrice în întreaga lume cu un  record de vânzări la nivel global de 6,6 milioane autovehicule electrice noi, din care 2,3 milioane în Europa.

Însă, realitatea din teren ne prezintă o Românie încă dependentă în mare măsură de combustibili fosili în transportul rutier. Inclusiv în UE procentul utilizării combustibililor convenţionali în acest tip de transport este destul de ridicat. Dar Uniunea Europeană a adoptat Acordul Green Deal privind protecția mediului, prin care urmărește neutralizarea emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050, creșterea economică decuplată de la utilizarea resurselor și o politică de tip “nicio persoană și nicio regiune lăsate în urmă”. Ca parte din Uniunea Europeană, țara noastră este atât beneficiară a unor sume impresionante de bani pe care UE le pune la dispoziție pentru dezvoltarea de comunități verzi, smart, curate (peste 80 Mld EUR până în 2030) cât și datoare să se înscrie în trendul de dezvoltare verde.

Europa a adoptat o lege prin care, până în 2025, să fie instalate stații de încărcare rapidă de mare putere la fiecare 60 de kilometri iar România trebuie și ea să se adapteze la noile cerințe și să investească în dezvoltarea infrastructurii energetice. Presiunea vine de jos în sus și curând vom asista la o creștere importantă a stațiilor de încărcare pentru automobilele electrice.

Mai mult, avem capacitatea, în această țara, să oferim soluții inovatoare ca răspuns la starea actuală a  infrastructurii energetice, cum ar fi stațiile de încărcare baterii interschimbabile ce pot fi folosite pe mai multe tipuri de vehicule. În acest moment, pe străzile din București circulă 100 de vehicule e-Mobility Rentals care funcționează cu baterii universale interschimbabile. În mai puțin de 1 minut, o baterie descărcată se poate schimba cu una încărcată și astfel un șofer adaugă încă 60 de km de autonomie urbană la fiecare swap. Această soluție oferă viteză, cost redus, autonomie crescută.

Așadar piața românească se pregătește pentru vehiculele electrice, iar tot ce mi-aș dori eu este să crească viteza de schimbare. 

Cum este gândit sistemul EMobilityRentals și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un partener?

Soluția e-Mobility Rentals a fost creată astfel încât să contribuie la un viitor verde și sustenabil pentru generațiile viitoare prin revoluționarea închirierii de vehicule electrice și prin promovarea mobilității cu zero emisii. Pentru a face asta am dezvoltat un sistem inovativ creat din vehicule electrice cu baterii universale interschimbabile și swap stations (adică stații de încărcare și înlocuire baterii descărcate).

Convingerea noastră este că sustenabilitatea nu mai e de mult opţională, iar companiile o iau din ce în ce mai serios. A devenit esențială pentru viitorul afacerilor. e-Mobility Rentals se adresează acelor companii și proiecte care caută activ soluții prin care să-și neutralizeze emisiile de carbon generate de flota auto, îi educă în spiritul responsabilității și le demonstrează că să ai grijă ca acțiunile tale să nu facă rău acum și în viitor, înseamnă de fapt să-ți pese.

Cel mai mare partener al nostru astăzi, Glovo, s-a angajat să reducă cu 42% emisiile de CO2 până în 2030, una dintre strategiile pe care le va urma fiind să livreze cu peste 67% vehicule nepoluante.

e-Mobility Rentals are soluția pentru ca aceste obiective de reducere a amprentei de carbon să se îndeplinească, iar asta ne transformă în partenerul perfect pentru orice business care vrea să-și facă afacerile fără să afecteze mediul înconjurător.

Parte din modelul nostru de acțiune este și preluarea integrală a managementului flotelor verzi. Practic partenerii noștri transferă întreaga grijă pentru buna funcționare a flotelor, către e-Mobility Rentals.

Ca o concluzie, un partener e-Mobility Rentals va fi întotdeauna o afacere cu grijă față de mediu, interesată să-și optimizeze bugetele și să simplifice munca echipelor lor. 

Care sunt concluziile după primele luni de când a început pilotul cu flote auto verzi?

Din luna iulie până în 15 octombrie 2023, 10 flote auto, firme colaboratoare Glovo, au integrat vehicule electrice în activitatea de curierat și au realizat livrări în București cu zero emisii de carbon. Cei 49 de curieri activi în pilot au făcut peste 200 de mii de kilometri curați. Pentru acest număr de kilometri, o flotă cu mașini convenționale ar fi împrăștiat peste 50 de tone de CO2 în aerul pe care îl respirăm în București. La aceste cifre, adăugăm între 75 și 80 dB, cât produce în medie un micro vehicul pe benzină, pe care noi le-am anulat din trafic.

Împreună cu partenerul potrivit, companiile pot face trecerea de la flote pe combustibili fosili la unele electrice pentru a proteja mediul, a economisi bani pe termen lung, a elimina tot stresul legat de gestionarea și asistența flotelor, a se deplasa cu agilitate și a demonstra responsabilitate față de toți stakeholderii. e-Mobility Rentals este o afacere în creștere care poate susține ambițiile tot mai multor companii dornice să-și optimizeze bugetele și logistica de transport și să protejeze mediul înconjurător prin tranziția către flote electrice. Glovo este cel mai recent exemplu, iar multe altele vor urma în curând.

Cum ați reușit să convingeți partenerii să încerce o flotă verde?

I-am convins pentru că am putut să le demonstrăm rapid beneficiile: cu până la 50% mai puțini bani pe alimentare, schimb de baterii gratuit în limita a 3 swapuri pe zi, transfer complet al managementului vehiculelor, asistența rutieră instantă, zero emisii de carbon, neutralizare corectă a bateriilor uzate.

Desigur, la început a fost o provocare să convingem în special șoferii că a conduce un vehicul electric este ușor și aduce numai beneficii: de cost, de timp, de agilitate. Nu voi obosi niciodată să spun că educarea utilizatorilor este o necesitate pentru un business de închirieri vehicule electrice care se așază într-o piață auto dependentă încă puternic de combustibili fosili. Vestea bună este însă că electrificarea flotelor a intrat pe lista de priorități a multor companii de curierat, servicii poștale, food & meal delivery și nu numai, iar schimbarea se vede.

Ce mașini folosiți și cum sunt ele adaptate nevoilor afacerilor?

Am știut de la început că vrem ca mașinile să fie remarcabile în trafic, mici, agile, dar și spațioase pentru a fi folosite la livrări de bunuri. Fiecare dintre cele 100 de vehicule care se află azi în flotă este dotat cu trei baterii, care împreună generează o autonomie de până la 180 km. Aceste baterii se integrează perfect la interiorul mașinilor pentru că le-am adaptat caroseria astfel încât bateriile să fie așezate în siguranță și în cel mai ușor unghi din care șoferul să le poată schimba la swap station. Pentru că au dimensiuni reduse ele pot fi parcate ușor în aproape orice loc și, mai mult, în București parcarea este gratis pentru că este vehicul electric. Toate vehiculele noastre vin cu display LCD și cameră video marșarier, astfel este foarte ușor de manevrat, și utilizatorul are acces la toate informațiile la care ar avea acces într-un autovehicul obișnuit cu digital cockpit.

Mini dubița, specială pentru livrări, este o mașină concepută pentru transportul bunurilor. Are o capacitate mare de încărcare, de 1.4mc și două locuri (un plus, pentru că aprovizionarea se face de obicei de către două persoane). Iar asta o face ideală pentru aprovizionare (restaurante, pensiuni, hoteluri, etc)  și pentru transport de bunuri (curierat rapid urban, livrări, etc.). Iar scuterele vin în 4 tipuri, de asemenea echipate cu o baterie universală, electrică, interschimbabilă, 100% originală.

Așadar, flota e-Mobility Rentals oferă vehicule adaptate mai multor tipuri de afaceri și curând vom include în flotă noi generații de mașini electrice, unele tip cargo, potrivite pentru transporturi specifice și unele premium, potrivite pentru flote corporate și utilizare individuală.

Care sunt provocările pe care le au firmele în exploatarea unei asemenea flote?

Nicio provocare atunci când lucrează cu noi. e-Mobility Rentals preia întreaga responsabilitate a managementului de flote de la companii. Asta înseamnă un întreg circuit simplificat, de la predarea mașinilor, instruirea șoferilor cu privire la: norme de siguranță în trafic, cum funcționează vehiculele, aplicația mobilă și stațiile swap, până la asistență mecanică 24/7, înlocuirea vehiculelor în caz de incident și eliminarea responsabilă a bateriilor uzate. 

Tocmai de aceea, Mobility as a Service (MaaS) a devenit atât de popular printre managerii de flote. Acest tip de serviciu le permite companiilor să-și controleze mai bine bugetele destinate transportului, să-și reducă amprenta de carbon și să ghideze echipele către noi responsabilități. Iată de ce piața globală MaaS poate ajunge la 280.77 mld $  până în 2027, de la 52.56 mld $ în 2019.

Care sunt costurile de exploatare și cum sunt acestea comparabil cu o flotă care folosește carburanți tradiționali?

Serviciul costă o fracțiune din costul mediu de mobilitate pe care îl plătește un business cu o componentă puternică de livrări. Utilizatorul plătește doar taxa de închiriere și primește autonomie extinsă prin cele 3 baterii interschimbabile care îl ajută să nu piardă timpul cu încărcarea. Are cost de deplasare zero, în limita a 3 swap-uri de baterie pe zi iar fiecare încărcare adițională costă doar 2.5 euro + TVA. Mentenanța este gratuită și în caz de incident în trafic, oferim automat mașină la schimb.

Așadar, serviciul implică riscuri minime fiind un one-stop shop pentru business-urile care au nevoie de o metodă rapidă, cost effective și eco de transport. Mai mult, contractarea se face facil, fără birocrație excesivă iar vehiculele se pot comanda în funcție de numărul de care afacerea parteneră are nevoie. Mașinile fiind speciale și ușor de recunoscut, atrag privirile și ajută inclusiv la free publicity.

Care sunt planurile eMobilityRentals pentru perioada următoare?

Tocmai am împlit un an pe piața din România, 12 luni în care investiția inițială de 2 milioane EURO a fost dirijată spre crearea conceptului și producția bateriei universale pe care se sprijină întregul sistem e-Mobility Rentals. Am achiziționat și adaptat vehiculele, am realizat conceptul, producția și instalarea Swap station-urilor în București, am creat aplicația de mobile, am amenajat un parking de 1000 mp pentru flotă și am consolidat o echipă care este cu noi încă de la începutul afacerii. Aceste lucruri ne-au permis să creștem afacerea și să atragem doi parteneri strategici: Kaufland și Glovo.

Mai departe, ne dorim să obținem o nouă rundă de investiții de 5 milioane de EURO cu care să suplimentăm flota, să continuăm achiziția de baterii și swap stations și să mărim echipa. Avem de asemenea în plan să extindem afacerea atât pe plan local cât și internațional pentru a lărgi aria de utilizare a serviciului nostru și dincolo de sfera delivery & curierat. În  piața de business-to-business țintim și industrii din zona de ride sharing, comerț sau flote auto pentru companii. În cea de business-to-consumer, vizăm actorii din domeniile închirieri auto, agreement sau divertisment. Iar în zona business-to-government, ne dorim să colaborăm cu municipalități și administrații locale, companii de utilități și să oferim soluția noastră pentru susținerea de inițiative pentru orașe verzi.

Nu în ultimul rând, urmărim să controlăm direct producția bateriilor noastre universale, fie prin deschiderea unei linii proprii de asamblare în România fie prin atragerea unui partener puternic din industrie.

Aș vrea să închei cu acest gând. Decarbonizarea prin electrificarea flotelor merge mână în mână cu creșterea economică. Are multiple avantaje și își dovedește sustenabilitatea. e-Mobility Rentals vrea să ofere comunității de afaceri și orașelor o soluție inovativă, curată, ecologică, care ajută la creșterea afacerilor, care susține îndeplinirea obiectivelor de mediu asumate de țările europene, care scade amprenta de carbon uriașă pe care o generează traficul urban și care crește calitatea aerului.

Toate acestea pentru a lăsa în urma noastră o lume mai sustenabila, cu suficiente resurse pentru copiii noștri.

Array

Articole pe aceeași temă: