Business Tech

Sectorul IT românesc: 5,5% din PIB

iul. 18, 2020 < 1 min

Sectorul IT românesc: 5,5% din PIB

Reading Time: < 1 minut

Cele mai mari 50 de companii de tehnologie din România, care realizează software și soluții digitale pentru companiile din grup sau pentru terţi, au ajuns anul trecut la un rulaj cumulat de 3 miliarde de euro și peste 50.000 de angajați, potrivit unei analize Cushman & Wakefield Echinox. În ultimii 10 ani, acestea și-au majorat de aproximativ patru ori cifra de afaceri și echipele din România.

Cea mai mare parte a acestor companii – Amazon, IBM, HP, Microsoft sau Oracle – se regăsesc și în topul celor mai mari companii de tehnologie la nivel global.

Sectorul tehnologiei a avut o contribuție de 5,5% la formarea PIB-ului României în 2019. În plus, companiile din sectorul IT sunt cel mai activ ocupant de birouri atât în București, cât și în celelalte centre universitare din ţară, precum Cluj, Timișoara sau Iași, generând, în medie, circa 40% din cerere.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din 2018 existau 140.000 de angajați în industria IT din România, cea mai mare parte a acestora activând în București (46%), Cluj (12%), Timișoara (9%) și Iași (6%).

Salariile medii nete ale angajaților români din IT au fost în luna mai de circa 7.800 de lei (1.600 EUR), fiind cele mai mari din economia românească, dar printre cele mai mici din industria IT la nivel mondial, piață locală rămânând extrem de competitivă din punct de vedere al costurilor salariale.

Foto: © Melpomenem | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: