Creativitate CSR

EFdeN a lansat proiectul primului oraș sustenabil din România

4 iun. 2021 4 min

EFdeN a lansat proiectul primului oraș sustenabil din România

Reading Time: 4 minute

EFdeN a lansat astăzi primul prototip de oraș sustenabil din România, EFdeN Sustainable City, în campusul de 4.000 mp al Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din bd. Pache Protopopescu nr. 66, din București.

Peste 50% dintre români locuiesc în cele 320 de municipii și orașe din România care, dincolo de provocările actuale, au potențialul de a deveni orașe sustenabile. La nivel global, în următorii 30 de ani, populația urbană va crește cu peste 2,5 miliarde de locuitori, tendință care se prefigurează deja și în țara noastră.

Proiect pilot pentru a inspira orașele României

EFdeN prezintă un proiect pilot care are scopul de a inspira orașele din România în elaborarea de proiecte și inițiative pentru a face viața oamenilor mai bună și de a încuraja un comportament mai responsabil față de mediu. În următorul an, peste 40 de puncte de interes vor fi proiectate și executate în cele 8 zone tematice ale EFdeN Sustainable City:

  1. Case Sustenabile: include cele două case solare, premiate național și internațional, care au reprezentat România la edițiile din 2014 și 2018 ale prestigioasei competiții mondiale Solar Decathlon;
  2. Energie: un spațiu interactiv ce promovează atât consumul eficient de energie, cât și producția de energie curată, plecând de la panouri solare, fotovoltaice și până la pompe geotermale și stocare gravitațională.
  3. Educație: un spațiu de studiu și de experimente și ateliere de știință, tehnologie, inginerie și matematică;
  4. Mobilitate: include o stație multifuncțională pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcat mașini electrice, o stație smart-bus.
  5. Agricultură Urbană: include o producție locală de legume în seră interioară și seră hidroponică exterioară;
  6. Sănătate: zone de șah, basket, tenis, badminton, dar și de yoga;
  7. Resurse: spații informative și interactive de reducere, reutilizare și reciclare.
  8. Artă: un spațiu expozițional, instalații senzoriale, sustainable fashion și o scenă pentru piese de teatru.

Orașul viitorului poate fi vizitat de oricine

Astăzi, cei interesați se pot înscrie să viziteze pe www.efden.org/oras cele peste 10 puncte de interes deja existente, realizate de echipa EFdeN: Casele EFdeN 4C și Signature, Copaci Fotovoltaici, Stații Încărcat Mașini Electrice, Stație Biciclete și Trotinete, Eoliene Urbane, Zone Studiu, Sistem Hidroponic Agricultură Urbană și Zone în care se poate juca  șah, basket sau tenis de masă.

Restul punctelor de interes vor fi subiectului unui amplu proces de co-creareadresat doritorilor care vor să contribuie cu idei despre cum vă arăta orașul viitorului.

Echipele, formate din 2-5 membri, trebuie să își aleagă un punct de interes și să se înscrie până pe 22 iunie,urmând să beneficieze de sprijin și mentorat atât din partea echipei EFdeN, cât și de la specialiști din mediul academic, privat și public. Fiecare punct de interes va avea un buget de implementare de maximum 10.000 de euro, iar echipele ale căror proiecte vor fi alese pentru implementare vor câștiga și un premiu în valoare de 500 de euro. Detalii despre concurs pe efden.org/co-creeaza.

„La 9 ani de la fondarea EFdeN, a venit momentul să trecem la următoarea etapă, acea de a co-crea orașele viitorului din România împreună cu studenți, universități, societatea civilă și cetățeni, cu sprijinul partenerilor din mediul privat și public. Împreună avem puterea de a crea orașele în care ne dorim să locuim, muncim și studiem sănătoși, prosperi și fericiți. EFdeN Sustainable City este un laborator urban multi-funcțional, fiind spațiu pentru comunitate, festival de mediu și tehnologie, muzeu interactiv de știință. Acesta este doar începutul.”

Mihai Toader-Pasti, Cofondator EFdeN și Manager General

Proiectul este realizat cu sprijinul ENGIE Romania, partener și susținător de durată al echipei EFdeN, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

„Este esențial să ne asigurăm că orașele viitorului sunt sustenabile, în contextul urbanizării accelerate. Este nevoie de soluții inovatoare pentru provocările din mediul urban, iar acest micro-oraș al sustenabilității permite cercetarea, testarea și promovarea unor idei noi. Urăm succes EFdeN în a dezvolta toate elementele propuse pentru Sustainable City cât mai repede.”

Alexandra Bocșe, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială

UNESCO include între inițiativele sale majore dezvoltarea conceptului de oraș sustenabil și propune pentru implementare soluții multidisciplinare, bazându-se pe experiența sa normativă și operațională de lungă durată în domeniile educației, științelor, culturii, comunicării și informării. Comisia Națională a României pentru UNESCO susține pe plan național abordarea transversală a Organizației față de orașele sustenabile ale viitorului și este onorată să ofere patronaj inițiativei EFdeN Sustainable City, care reprezintă un exemplu de colaborare a societății civile, mediului privat și sectorului public.”, a declarat Madlen Șerban, Secretar – General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

”Ceea ce fac acești tineri, ca orice inovatie, presupune un grad de risc si o acceptare mai dificilă din partea clientilor. Aici intervine rolul statului, pentru a finante si compensa acest risc perceput în piata de astfel de inovații, pentru a face transferul tehnologic către cetățeni. AFM vine în sprijinul cetățenilor printr-o serie de programe, printre care Casa Verde și Casa Verde Plus, Rabla, și Rabla Plus, Infrastrucură de alimentare verde și programe de finanțare pentru prosumatori, ” a declarat Paul Șerbănescu, Sef Serviciu Strategii Autoritatea Fondului pentru Mediu

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: