Antreprenori by eMAG Stiri

Efectul pandemiei asupra pieței de închirieri auto

26 mai 2020 2 min

Efectul pandemiei asupra pieței de închirieri auto

Reading Time: 2 minute

Pandemia îi determină pe oamenii de afaceri și studenții străini din România, rămași în țară, dar și pe românii din diaspora să închirieze mașini pentru a se întoarce acasă.

De teama infectării cu coronavirus, dar și pentru că nu au prea multe variante de transport în condițiile în care cursele aeriene și cele cu autocare nu s-au reluat la capacitate maximă, din ce în ce mai mulți oameni de afaceri străini sau studenți care învață în țară, blocați în România în ultimele două luni, preferă să se întoarcă în țările lor cu mașini pe care le închiriază doar dus de la firmele de rent-a-car. Și unii români din diaspora aleg această variantă, de a se organiza în grupuri mai mari și a de a închiria mașini mari, potrivit informațiilor Enterprise Rent-A Car România.  

Dacă, în general marea majoritate a celor care închiriază mașini o fac pentru un traseu dus-întors, în aceste cazuri, atât oamenii de afaceri străini, cât și unii români din diaspora vor o mașină pe care să o lase în orașul în care vor să ajungă.

„Avem cereri venite din partea cetățenilor străini care vor să plece din România în orașe din diverse țări europene, printre care Austria, Germania și Franța, dar și de la români care locuiesc în diaspora și care acum vor să se întoarcă în state precum Spania, Italia sau Germania. Mai avem solicitări, spre exemplu de la studenți străini care se organizează în grupuri de 6 – 8 persoane și închiriază microbuze pentru a ajunge, cei mai mulți dintre ei în Franța”, spune Mihai Fertig, director general al Enterprise Rent-a-Car România.   

În momentul de față, conform reglementărilor, autocarele pot fi utilizate în traficul international doar în condiții extrem de stricte, iar din acest motiv cursele regulate de linie întârzie să repornească. Pe de altă parte, nici traficul aerian nu s-a reluat la capacitate maximă, iar toți acești factori reduc considerabil opțiunile de călătorie ale populației.

„Avem convingerea că și după ridicarea restricțiilor de călătorie, vor exista persoane care preferă să călătorească singure sau alături de cunoscuți chiar și pe distanțe lungi, încercând, în acest fel să evite apropierea de grupuri mari de oameni, așa cum se întâmplă în aeroporturi, gări și autogări”, adaugă Mihai Fertig.

Cei care închiriază mașini doar dus pentru străinătate le preferă pe cele mari, de tip SUV sau minivan, în care să poată călători confortabil un număr mai mare de persoane, reducând astfel costurile care revin fiecărui călător. Tarifele de închiriere diferă în funcție de distanța la care este lăsată mașina în străinătate. De exemplu, în afara tarifului de închiriere pe zi, cuprins între 15 și 80 de euro, în funcție de clasa mașinii, costul suplimentar ajunge, pentru Viena, la 500 de euro de mașină și pentru Paris la 1.000 de euro.

Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: