Stiri

Europa caută soluții de producție a energiei electrice din valurile mărilor și oceanelor

1 sept. 2021 2 min

Europa caută soluții de producție a energiei electrice din valurile mărilor și oceanelor

Reading Time: 2 minute

Proiectul energetic marin „European Scalable Offshore Renewable Energy Sources (EU-SCORES)”, în valoare de 45 milioane euro, va deschide calea către construcția de parcuri offshore hibride, funcționale în Europa, până în 2025. Sub conducerea Centrului olandez pentru energie marină (DMEC), EU-SCORES va demonstra potențialul pe scară largă al sistemelor solare eoliene, hidroenergetice și offshore.

Consumul actual de electricitate este de aproximativ 21,000TWh anual și se estimează că se va dubla până in 2050, datorită creșterii populației și PIB-ului. Utilizarea eficientă a resurselor offshore este crucială în tranziția UE către o economie cu zero emisii de gaze de seră până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, UE a trasat obiective clare, de a atinge 230-440GW și 40GW capacitate instalată pentru captarea energiei eoliene și hidro offshore, până în 2050.

Proiectul va demara în septembrie 2021, iar partenerii acestuia se vor concentra pe două demonstrații cu puternic impact comun – (1) Un sistem de panouri solare offshore de 3MW, aparținând companiei Oceans of Energy în apropiere de coasta belgiană, cuplat cu un parc eolian fixat la bază; (2) O matrice de captare a energiei solare de 1,2 MW, a companiei CorPower, situată în Portugalia și cuplată cu un parc eolian plutitor.

Abordare hibridă pentru exploatarea surselor de energie

Demonstrațiile din cadrul EU-SCORES urmăresc să prezinte beneficiile puterii continue prin exploatarea surselor de energie complementare, inclusiv vântul, soarele și valurile. Această abordare hibridă va crea un sistem de alimentare mai rezistent și mai stabil, surse care să genereze o capacitate mai mari și un cost total mai mic pe MWh. Dezvoltatorii majori de proiecte și companiile de utilități vor consolida în continuare eforturile demonstrative, deschizând calea pentru viitoarea comercializare pe scară largă a acestor parcuri inovatoare.

Demonstrațiile la scară largă sunt destinate să exemplifice modul în care puterea sporită și capacitatea instalată pe km2 vor reduce cantitatea de spațiu marin necesar, lăsând astfel mai mult spațiu pentru acvacultură, pescuit, rute de transport maritim și zone protejate pentru mediu. Beneficiile suplimentare obținute prin co-utilizarea infrastructurilor electrice critice și explorarea metodologiilor avansate de operare și întreținere, susținute de sisteme autonome inovatoare ar trebui să reducă costurile pe MWh. Mai mult, demonstrațiile proiectului vor sprijini stabilitatea și reziliența sistemului energetic european, luând în considerare durabilitatea, părțile interesate la nivel local și ecosistemele existente.

Benjamin Lehner, Project Portfolio Manager DMEC: „Pentru o tranziție energetică de succes, trebuie să ne mișcăm rapid fără a pune în pericol fiabilitatea rețelei noastre de energie electrică. Proiectul EU SCORES poate schimba cu adevărat jocul în acest sens. Multiplele utilizări ale offshore reprezintă o oportunitate de afaceri, cu potențial major de accelerare a tranziției, în timp ce abordarea hibridă va permite o furnizare mai fiabilă de energie electrică.”

Matthijs Soede, Senior Policy Officer la Comisia Europeană DG Cercetare: „Avem așteptări foarte mari de la proiectul EU-SCORES, care se potrivește perfect obiectivului nostru de a ne alinia Green Deal (Acordul Verde). Acesta arată ambiție de a demonstra potențialul a diferite surse de energie, luând în considerare utilizarea eficientă a mării, iar succesul lor va sprijini tranziția catre surse de energie curate.”

Partenerii Consortiului EU-SCORES sunt – Dutch Marine Energy Centre (DMEC), Oceans of Energy, TU Delft, SBM Offshore, POM West-Vlaanderen (POM), RWE Renewables (RWE), CorPower Ocean, Uppsala University, Lappeenranta-Lahti University of Technology (LUT), Enel Green Power, RINA offshore consultants, INNOSEA – a AqualisBraemar LOC Group company, EDP Labelec, WavEC Offshore Renewables, INESC TEC, Exceedence, Western Star Wave – a Simply Blue Group company.

Proiectul este sprijinit si de – IRO (Asociația furnizorilor olandezi din industria energiei offshore), ENECO Group, Redes Enérgeticas Nacionais, Parkwind, Ocean Winds, Energie Baden-Württemberg.

Photo 39578809 © Markus Gann | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: