Management Stiri

Facultati cu temele facute

5 iul. 2016 2 min

Facultati cu temele facute

Reading Time: 2 minute

Absolventii facultatilor cu profil de inginerie software sau de limbi straine isi gasesc cel mai repede un job bine platit, imeditat dupa finalizarea studiilor, avand totodata sansa unei ascensiuni rapide in cariera.  

Absolventii de Politehnica, Cibernetica, Limbi Straine si Medicina au cele mai mari sanse sa isi gaseasca, in cel mai scurt timp, un loc de munca bine platit, odata cu terminarea studiilor, sau chiar in perioada acestora, potrivit informatiilor Smartree, unul dintre liderii pietei de externalizare a proceselor de HR. Tot studiul Smartree mai arata ca salariul unui absolvent al unei facultati cu profil IT poate incepe de la 3.500 – 4.000 de lei. In ceea ce priveste absolventii facultatilor cu profil de limbi staine, cei care vor avea cele mai mari salarii, inca de la primul job, sunt cunoscatorii de limbi “exotice”. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleza, franceza sau italiana ale caror salarii pot incepe de la 2.000 de lei, vorbitorii de limbi straine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 de lei.

“Dezvoltarea pietei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus aceasta nevoie de vorbitori de limbi straine cat mai diverse. Astfel, un tanar care vorbeste fluent suedeza, daneza, norvegiana, araba, japoneza sau chineza nu va cauta pentru multa vreme un job”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

O alta categorie de absolventi de care piata muncii are mare nevoie sunt medicii. Acestia au mai multe optiuni dupa ce termina facultatea, avand posibilitatea de a se orienta catre sistemul de sanatate de stat, dar si catre cel privat. Si absolventii de Agronomie au, in acest moment, sansa de a gasi, intr-un timp scurt, un job platit foarte bine datorita numarului mare de investitori si a dezmortirii activitatii pe acest segment.

Pe de alta parte, facultatile ai caror absolventi au mari probleme in gasirea unui job sunt cele al caror profil nu este bine structurat. In aceste institutii de invatamant metodologia nu este coerenta si nu exista nicio specializare pe care absolventii se pot baza dupa absolvire.

“Se predau informatii din multe domenii, dar nu se pune accent pe ce profesii se pot angaja tinerii absolventi sau care sunt etapele unei cariere, care trebuie parcurse in mod corect. Astfel de exemple de facultati sunt cele care nu au specializare stricta pe un anumit domeniu, precum Management sau Inginerie Economica”, adauga Raluca Penes.

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: