Finanțe Stiri

Fondul de Garantare a Asiguraților primește dosare de daună City Insurance. Ce sumă maximă se acordă

20 sept. 2021 2 min

Fondul de Garantare a Asiguraților primește dosare de daună City Insurance. Ce sumă maximă se acordă

Reading Time: 2 minute

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) anunță că, începând din 20 septembrie 2021, poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance, la deschiderea dosarelor de daună.

FGA a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de vineri, 17 septembrie, prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance SA și constatarea stării de insolvență a societății. ASF urmează să promoveze în instanță cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului.

Cum se depun cererile de deschidere a dosarului de daună

Potrivit FGA, cererea de deschidere a dosarului de daună (modelul poate fi descărcat aici) se completează dacă s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare, în perioada cuprinsă între data retragerii autorizației de funcționare şi data denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, în instanță.

Cererile de deschidere dosare daună pot fi trimise pe e-mail la constatari.daune@fgaromania.ro.

Potrivit legii, doar de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României creditorii de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance SA pot depune cereri de plată la FGA (Anexa nr 10) sau cereri de restituire primă (Anexa nr 9). Cereri de plată (Anexa 9 și 10) pot fi trimise pe email la cerere.plata@fgaromania.ro.

Cererile de plată se pot depune începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizatiei asiguratorului și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată poate fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări.

Cât poate plăti FGA

Conform Deciziei Autorității de Supraveghere Financiară, Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizației de funcționare a societății. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face doar după preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.

Potrivit legii, FGA poate să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări numai după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului și doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată și care au dosarele complete.

Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Ținând cont de situația pandemică existentă, FGA face apel către potențialii creditori de asigurare să depună solicitările Online, sau prin intermediul unui serviciu poștal.

Foto: 157271984 © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: