Finanțe

Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II

27 dec. 2018 < 1 min

Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II

Reading Time: < 1 minut

Guvernul aruncă în aer sistemul de pensii administrate privat. Administratorilor de pensii private le-a fost montată o “bombă atomică” cu ceas – faptul că mărimea capitalului trebuie să reprezinte 10% din valoarea contribuțiilor intrate în fondul aflat în administrare, consideră Radu Crăciun, făcând referire la OUG privind noile taxe.

ID 52487384 © Ginasanders | Dreamstime.com

“Este o prevedere-bombă pentru că de ea va depinde existența în viitor a pilonului 2. De data aceasta, amenințarea nemaifiind de a fi desființat explicit, ci implicit, prin modificarea condițiilor de afaceri într-o asemenea măsură încât acționarii ar putea decide că este mai rezonabil economic să părăsească România, chiar dacă nu și-au recuperate investițiile inițiale făcute”, arată Radu Crăciun, președintele APAPR și director general BCR Pensii, pe blogul personal.

Radu Crăciun arată că noile condiții de capitalizare cerute adimistratorilor sunt absurde și foarte greu de înțeles ca motivație economică.

Guvernul a adoptat, vineri, 21 decembrie 2018, proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare, printre care: cerințe de capital pentru administratorii fondurilor de pensii Pilon II, plafonarea preţului pentru gaze naturale şi energie electrică la 68 de lei/MWh în următorii trei ani pentru consumatorii casnici, impozitarea activelor bancare dacă ROBOR depăşeşte 2%, impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie, impunerea unei taxe de 3% pentru toate companiile din sectorul telecom, precum şi aplicarea unei taxe de 2% pentru jocurile de noroc.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: