Stiri Companii

Fonduri europene și locale de 150 mil. euro pentru digitalizarea IMM-urilor

15 aug. 2020 2 min

Fonduri europene și locale de 150 mil. euro pentru digitalizarea IMM-urilor

Reading Time: 2 minute

Guvernul a aprobat implementarea Programului Național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat cu 15o de milioane de euro în cadrul Programului Operațional Competitivitate, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.

Din totalul bugetului alocat de 150 de milioane de euro, 127,5 milioane euro sunt fonduri europene. Banii sunt destinați activităților pentru dezvoltarea de produse inovatoare în domeniul IT&C, precum: achiziția de hardware și a altor dispozitive aferente, amenajarea centrului de date în care se vor instala echipamentele IT&C, achiziția/ dezvoltarea de aplicații software/ licențe necesare implementării proiectului, configurarea și implementarea bazelor de date, migrarea și integrarea diverselor structuri de date existente, achiziționarea și implementarea de soluții de semnătură electronică, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală, precum și instruirea personalului care va utiliza produsele implementate/achiziționate și a personalului care va asigura mentenanța.

Fondurile pot fi folosite și pentru activități de digitalizare a IMM-urilor care nu activează în domeniul IT&C pentru achiziții de hardware și software, realizarea de website-uri de prezentare a companiilor, achiziția de domenii .ro și de soluții de semnătură electronică.

700 mil. euro lupta contra COVID-19

Guvernul a decis și mărirea limitei de supracontractare la 700 de milioane de euro pentru finanțările din cadrul apelului „Consolidarea capacității de gestionare acrizei sanitare COVID-19”, finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Bugetul alocat inițial fusesefost de 350 milioane euro, iar limita de supracontractare era stabilită la 400 milioane euro. Decizia de creștere a fondurilor ce pot fi contractate în cadrul apelului este justificată de valoarea proiectelor depuse pentru a fi finanțate.

Până în prezent au fost depuse 115 cereri de finanțare în valoare de aproximativ 473 milioane euro, bugetul apelului fiind depășit cu peste 120 de milioane euro.

Au fost depuse 93 de proiecte de tip A, în valoare de 419,8 milioane euro, prin care sunt dotate cu echipamente medicale/ echipamente de protecție 105 de unități sanitare publice și 22 proiecte de tip C, în valoare de 33,2 milioane euro, prin care sunt dotate cu echipamente de protecție direcțiile generale de asistență socială.

Au fost aprobate peste 20 de cereri de finanțare în valoare de aproximativ 85 de milioane de euro, celelalte aflându-se în diferite etape ale procesului de evaluare/ contractare. De asemenea, se află în pregătire alte 141 de cereri de finanțare care urmează a fi transmise spre evaluare în perioada imediat următoare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: