Finanțe Stiri

Cristian Popa, propunerea Romaniei la BEI

8 ian. 2016 2 min

Cristian Popa, propunerea Romaniei la BEI

Reading Time: 2 minute

Fostul viceguvernator BNR Cristian Popa este propunerea Romaniei la BEI – Banca Europeana de Investitii, pentru functia de vicepresedinte, a anuntat Ministrul Finantelor Publice (MFP).

“Propunerea Ministrului Finantelor Publice a fost aprobata de Presedintele si Guvernul Romaniei, prin adoptarea Memorandumului pentru desemnarea domnului Cristian Popa in calitate de candidat al Romaniei pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii” arata MFP, intr-un comunicat de presa.

Dupa adoptarea Memorandumului, urmeaza acum un proces de avizare interna al Bancii Europene de Investitii, in conformitate cu regulile de procedura existente. Din 2012, reprezentantul Romaniei la BEI a fost Mihai Tanasescu.

Cristian Popa are o experienta de peste 16 ani in Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator. A fost responsabil cu politica monetara, studiile economice, modelarea si prognozele macroeconomice, stabilitatea financiara si cu relaţiile internaţionale ale BNR. In 2005, a pregatit introducere strategiei de ţintire a inflaţiei care presupune asumarea periodica de catre BNR a unor obiective anuale legate de variatia indicelui preturilor de consum.

Cristian Popa a detinut si functia de guvernator supleant al Romaniei pentru Banca Mondiala si a fost membru in echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD, BEI şi OCDE. De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agenţiile internaţionale de rating şi bancile internaţionale de investiţii precum si activitatile privind integrarea europeana si afacerile europene in cadrul BNR.

Are o vasta experienta didactica si in cercetare. In 1997 a obtinut diploma de Doctor in stiinte economice, specializarea Economie mondiala, la Facultatea de Relatii Economice Internationale, din Academia de Studii Economice, Bucuresti. In septembrie 1994, a obtinut o bursa la Departamentul de Economie din cadrul Universitatii Harvard. Vorbeste fluent engleza, franceza, precum si spaniola si italiana.

BEI contracteaza imprumuturi pe pietele de capital și acorda finantari, in conditii avantajoase, pentru proiecte care sprijina obiectivele Uniunii Europene (UE). Aproximativ 90 % din finantari se acorda in interiorul UE. Actionarii BEI sunt statele membre ale UE.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: