Finanțe Stiri

Gabriel Biriș, despre OUG 114: Văd un singur câștigător: rușii!

25 feb. 2019 2 min

Gabriel Biriș, despre OUG 114: Văd un singur câștigător: rușii!

Reading Time: 2 minute

Gabriel Biris 1 1„Care este rațiunea din spatele acestei cavalcade de modificări venite odată cu OUG 114, care a blocat exploatarea gazului din Marea Neagră, a lovit exploatarea gazului offshore. A lovit tot lanțul de energie electrică. A lovit sistemul bancar. A lovit Pilonul II. A lovit telecomul. A blocat sectoarele și le-a destabilizat economic (…) Văd un elan distructiv de pe urma căruia nu văd decât un singur câștigător: rușii”, spune consultantul fiscal Gabriel Biriș.

Gabriel Biriș a prezentat, la conferința “Întâlnire cu presa economică”, organizată de Finmedia, un scurt inventar al măsurilor Guvernului cu impact major în economie.

„Am văzut multe rele, dar niciodată de amploarea OUG114! Și atât de multe rele într-un singur loc!”, a spus consultantul fiscal.

Gabriel Biriș a arătat că schimbările din fiscalitate din ultimii an nu țin cont de principiile fiscalităţii:

-neutralitate, în raport cu diferite categorii de contribuabili;

-certitudinea impunerii, prin elaborare de norme juridice clare;

-justeţea, sarcina fiscală stabilită pe baza puterii contributive, în funcţie de mărimea veniturilor;

-eficienţa, păstrarea unor randamente constante ale colectării;

-predictibilitate, stabilitatea impozitelor, taxelor, pentru cel puţin 1 an.

„Am văzut multe rele, dar niciodată de amploarea OUG114! Și atât de multe rele într-un singur loc!” – Gabriel Biriș

“Prima din suita asta de atacuri la adresa economiei românești și la adresa capacității noastre de a fi un actor important în zonă, este păstrarea Mării Negre ca lac rusesc, prin această lege offshore (…) S-a spus de cât de nocivă este OUG 114. Subscriu la tot ce s-a spus. Când vobim de investiții, vorbim de încredere. Când piața își pierde încrederea în Guvern, noi toți avem de suferit. Nu a fost suficient că au blocat investițiile în exploatările din Marea Neagră și producția de gaz on-shore. Dar de ce s-au limitat doar la gaz și nu și la petrol? Pun și eu o întrebare, la care nu am răspunsul. Noi plafonăm prețul de vânzare la gazul on-shore, dar creștem redevența pe care o legăm de prețul de pe bursa Baumgarden”, a spus Gabriel Biriș.

OUG 114 stabilește preț maxim de 68 lei MWh pentru producătorii români de gaze naturale (Preț piață 80/90 lei, preț referință pentru redevență pe piața din Baumgarten – aproximativ 90 lei/MWh);

Prețul maxim nu este însă valabil pentru gaze de import (aproximativ 120 lei MWh) și traderi.

Este o măsură care reduce apetitul și capacitatea producătorilor de gaz români pentru investiții, ceea ce va duce la un declin al producției, a explicat consultantul fiscal.

Totodată, contribuţia la ANRE a titularilor de licenţe în domeniul energiei electrice majorată de 10 ori – de la 0,2% la 2% din cifra de afaceri.

“Majorarea a intrat  în vigoare pe 29.12.2018. Cu ce procent se calculează contribuţia pentru 2018? Ce se întâmplă cu contractele la termen semnate înainte de 29.12.2018? Contribuţia majorată se aplică în cascadă, pe întreg lanţul  scumpirea energiei electrice, atât pentru consumatori casnici cât şi industriali”, a arătat consultantul fiscal.

Întrebat dacă efectele OUG 114 se vor mai tempera în cazul unor modificări ale ordonanței, Gabriel Biriș a replicat: “Dai întâi cu barda si apoi vezi dacă mai mișcă?”

“Când vobim de investiții, vorbim de încredere. Când piața își pierde încrederea în Guvern, noi toți avem de suferit”, a subliniat consultantul fiscal.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: