Finanțe Stiri

Garanti Bank estimeaza crestere economica pentru Romania

29 mai 2015 < 1 min

Garanti Bank estimeaza crestere economica pentru Romania

Reading Time: < 1 minut

Garanti Bank estimeaza crestere de 2,5% a Produsului Intern Brut in 2015, datorita redresarii sectorului constructiilor. Specialistii Garanti Bank preconizeaza ca aceasta activitate va inregistra un avans de 3,6% anul acesta, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al bancii, aferent primului trimestru.

Garanti Bank se asteapta ca rata inflatiei sa coboare la 0,5% anul acesta, de la 0,8% la finalul lui 2014, pe fondul reducerii TVA la alimente. Totodata, Garanti Bank estimeaza deflatie pentru perioada iunie-octombrie.

Productia agricola este preconizata sa inregistreze o usoara corectie in 2015, de 4,4%, fara un impact semnificativ asupra PIB.

Consumul si comertul cu amanuntul ar trebui sa fie stimulate per ansamblu de minimul istoric al inflatiei, finantarea ieftina si cresterea salariilor si pensiilor.

Potrivit Raportului Macroeconomic citat, cel mai important aspect in acest moment ar putea fi determinat de modificarile cadrului fiscal. Este de asteptat ca reducerea TVA pentru produsele alimentare sa genereze un gol in veniturile bugetare, ce va putea fi acoperit din incasarile suplimentare. In 2016, guvernul planuieste ca incasarile suplimentare de 14 miliarde de lei sa compenseze scaderea veniturilor din masuri de politica fiscala. Pe baza estimarilor Garanti Bank, sunt necesare incasari de cel putin 7 miliarde de lei pentru a evita intrarea in procedura de deficit excesiv (de maximum 3% din PIB).

Asa cum se arata in Raportul Macroeconomic, industria prelucratoare, domeniul IT si serviciile de asistenta in afaceri au in continuare potential de crestere sustinuta, data find importanta lor strategica in atragerea de noi investitii straine directe si fonduri europene.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: