Finanțe Stiri

Garanti Bank estimeaza o crestere de 3,7% a PIB in 2016

18 apr. 2016 2 min

Garanti Bank estimeaza o crestere de 3,7% a PIB in 2016

Reading Time: 2 minute

Garanti Bank estimeaza pentru anul acesta o crestere puternica a produsului intern brut (PIB), de 3,7%, ca urmare a accelerarii consumului, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzator primului trimestru al acestui an.

Banca preconizeaza ca principalele motoare ale economiei in 2016 vor continua sa fie comertul si sectorul IT&C, in timp ce domeniul imobiliar ar putea sa isi intensifice contributia la PIB. Piata rezidentiala tocmai incepe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va inregistra o cerere tot mai mare pentru spatii de birouri, conform raportului citat.

Bugetul de stat a inregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei in primele doua luni ale anului. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementata in 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie, precum si cresterea cu 25% a salariilor in sistemul public de sanatate, vor continua sa isi arate efectele asupra executiei bugetare anul acesta. Deficitul bugetar, insa, se va mentine sub 3% din PIB, arata Raportul Macroeconomic al Garanti Bank.

“2016 a inceput sub auspicii foarte bune. Comertul a crescut, serviciile de IT si externalizare infloresc, iar sectorul imobiliar da semne de revigorare. Astfel, ne asteptam ca anul acesta sa isi pastreze perspectivele pozitive, iar economia sa continue sa progreseze”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank Romania.

Garanti Bank estimeaza ca preturile vor scadea in primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, si ca inflatia va intra pe un teritoriu pozitiv, in a doua jumatate a anului. Potrivit Raportului Macroeconomic al bancii, relaxarea monetara va continua pe parcursul anului datorita ratelor interbancare mentinute sub nivelul dobanzii cheie. Totodata, Garanti Bank preconizeaza ca urmatoarea crestere a ratei dobanzii de politica monetara va avea loc in 2017.

In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii (RMO), banca se asteapta ca acestea sa fie reduse in 2016, de la 12% (pentru pasivele in valuta) si 8% (pentru pasivele in lei), la 9% si, respectiv, 6%.

In luna decembrie, Moody’s a imbunatatit perspectiva ratingului pe termen lung a Romaniei, de la stabila la pozitiva. Potrivit estimarilor Garanti Bank, parametrii macroeconomici ai tarii vor continua sa fie intr-o forma buna. Inflatia medie si ratele dobanzilor pe termen lung se afla la un nivel minim istoric, in timp ce datoria publica si deficitul bugetar sunt sub pragurile limita – de maxim 60% si, respectiv, 3% din PIB.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: