Finanțe

Granturile norvegiene pentru afaceri românești

4 oct. 2016 2 min

Granturile norvegiene pentru afaceri românești

Reading Time: 2 minute

50 de firme și ONG-uri românești au primit în perioada martie 2013 – aprilie 2016 finanțări de 26 de milioane de euro pentru ecologizarea operațiunilor curente, dar și pentru idei noi și inovatoare de proiecte verzi, în cadrul Programul “Inovare Verde în Industria din România”.

Programul a facut parte din Granturile Norvegiene 2009-2014 și a ajuns anul acesta la final, odată cu încheierea majorității proiectelor finanțate.

Cele 50 de firme și organizații nonguvernamentale românești din program au fost sprijinite pentru dezvoltarea, implementarea și investiția în tehnologii ecologice, produse și servicii eco-inovative (20 de proiecte), reducerea sau reutilizarea deșeurilor, eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile în afaceri (16 proiecte), inovare și dezvoltarea spiritului antreprenorial verde (14 proiecte).

Toate proiectele finanțate au avut ca rezultat îmbunătățirea performanței întreprinderilor în raport cu mediul înconjurător, în linie cu viziunea programului „Excelent pentru afaceri și excelent pentru mediul înconjurător”.

Dintre acestea, 30 de proiecte au fost finanțate în schema de proiecte individuale, cu sume între 200.000-1.500.000 euro. Alte 20 de idei de afaceri au fost finanțate prin schema de granturi mici, cum sume între 50.000-200.000 euro.

Pe lângă suma acordată acestor proiecte prin granturile norvegiene, s-au mai atras cofinanțări totale de 28 milioane de euro, capital privat. În plus, proiectele finanțate au creat peste 200 de locuri de muncă permanente și 70 temporare.

“Câteva dintre obiectivele de creștere economică stabilite în Strategia Europa 2020 sunt legate de inovație și mediu. Cu alte cuvinte, o economie europeană mai verde și mai competitivă. Norvegia îmbrățișează pe deplin acest concept. Aceasta a fost și ținta pe care am avut-o în cooperarea cu România, în cadrul Programului de Inovare verde în Industrie, parte a Granturilor Norvegiene – să ajutăm companiile românești să se dezvolte și să devină mai competitive prin implementarea de tehnologii inovatoare“, a declarat Ambasadorul Norvegiei în România, doamna Tove Bruvik Westberg.

„Ne-am propus de asemenea să contribuim la o colaborare mai strânsă între companiile românești și cele norvegiene. Aș spune că am reușit cu brio, având în vedere că 60% dintre proiectele sprijinite prin acest program au fost realizate în parteneriat. Aceasta este o bază solidă pentru continuarea dialogului și o cooperare mai strânsă între țările noastre,“ a subliniat Ambasadorul Norvegiei în România, doamna Tove Bruvik Westberg.

În prezent, Norvegia și România negociază un nou acord pentru perioada de finanțare 2014-2021. Liniile principale ale noilor programe au fost subiectul unei dezbateri publice, iar România a fost statul cu cei mai multi actori implicați în consultare, dintre toate statele finanțate cu fonduri norvegiene.

Informații despre toate cele 50 de proiecte finanțate pot fi găsite la: http://eeagrants.org/programme/projectoverview/RO17/PA21

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: