Finanțe Stiri

Grecia, in incapacitate de plati1 min

01/07/2015 < 1 min read

author:

Grecia, in incapacitate de plati1 min

Reading Time: < 1 minut

Grecia a intrat, tehnic, in incapacitate de plati, in contextul in care nu a putut plati transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International. Ministrii Finantelor ai tarilor din zona euro, reuniti in teleconferinta marti seara, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenta financiara.

“Termenul-limita pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfârsitul saptamânii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astazi”, a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finante al Slovaciei, citat de Mediafax.

Presedintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a anuntat marti seara ca Guvernul Greciei va trimite noi propuneri miercuri, iar negocierile vor continua. Dijsselbloem a semnalat ca un eventual nou plan de asistenta va avea conditii mai dure pentru Guvernul elen.

“Ar fi absurd sa acceptam solicitarile Guvernului Greciei dat fiind ca ei nu le accepta pe ale noastre”, a spus Jeroen Dijsselbloem.

“Miercuri la ora 11.30 (12.30, ora României) va avea loc o noua teleconferinta pentru a discuta despre evolutia situatiei Greciei”, a transmis Dijsselbloem prin Twittter.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atentia ca institutiile financiare internationale – Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International – nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii.

Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pâna la constatarea oficiala a situatiei.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE