Finanțe Stiri

Grecia nu mai este in incapacitate de plata1 min

21/07/2015 1 min read

author:

Grecia nu mai este in incapacitate de plata1 min

Reading Time: 1 minut

Grecia a achitat Fondului Monetar International o serie de arierate in valoare totala de 2,2 miliarde de dolari și nu se mai afla in incapacitate de plata, a anuntat luni purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice.

“Grecia nu mai are datorii restante catre FMI”, a spus Gerry Rice, adaugand ca ”așa cum s-a anuntat, FMI este gata sa continue sa asiste Grecia in eforturile de redresare a economie și de revenire a stabilitatii financiare”.

De asemenea, Grecia a achitat Bancii Centrale Europene aproximativ 4,2 miliarde de euro, plata in absenta careia nu ar mai fi beneficiat de finantarea de urgenta pentru bancile elene.

Grecia a platit obligatiuni de 3,5 miliarde de euro și dobanzi de 700 milioane de euro. Totodata, a rambursat un credit de 500 milioane de euro catre Banca Centrala a Greciei.

Fara achitarea banilor catre BCE, Atena nu ar mai fi beneficiat de finantarea de urgenta pentru bancile elene, in valoare de aproape 90 de miliarde de euro.

Saptamana trecuta, Grecia a obtinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiara (European Financial Stabilisation Mechanism – EFSM), bani suficienti pentru a asigura finantarea Greciei pana la finalizarea negocierilor cu creditorii internationali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel dupa 2010. Negocierile, a carui valoare este estimata la 86 de miliarde de euro, ar urma sa dureze mai multe saptamani.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE