Stiri Business Companii

Accenture a realizat prima fabrică Industry 4.0 din România și din Europa de Est

19 iul. 2021 3 min

Accenture a realizat prima fabrică Industry 4.0 din România și din Europa de Est

Reading Time: 3 minute

Companiile din domeniul producției se află în fața unei transformări remarcabile care are în centru tehnologii precum Internetul Lucrurilor, 5G, inteligența artificială sau machine learning. Toate aceste tehnologii descriu ceea ce specialiștii denumesc cea de-a patra revoluție industrială sau Industry 4.0. România este una dintre puținele țări din Europa care se poate mândri cu o fabrică inteligentă Industry 4.0 care a fost realizată de la zero de către Arctic împreună cu experții Accenture România.

A patra revoluție industrială, denumită și Industry 4.0, schimbă radical modul în care sunt produse bunurile de orice fel. Prima revoluție industrială a însemnat mecanizarea alimentată de apă și abur, iar cea de-a doua a fost caracterizată de electricitate și producția în masă. Inventarea semiconductoarelor, PC-ului și internetului a marcat cea de-a treia revoluție industrială. Industry 4.0 se referă la interconectivitate, automatizare, învățare automată și date în timp real. Astfel, în domeniul producției, fabricile sunt echipate cu senzori și sisteme inteligente care pot colecta, transmite și interpreta date în timp real, totodată fiind capabile să evalueze și să diagnosticheze problemele fără intervenția umană. Acest lucru se întâmplă și la fabrica de mașini de spălat Arctic, din localitatea Ulmi, realizată de la zero împreună cu specialiștii Accenture de la Centrul de Excelență Industry X de la Cluj.

Cum se planifică o fabrică inteligentă de la zero

Cei de la Arctic își doreau o fabrică echipată cu soluții inteligente care să reducă costurile uzuale de producție, să crească eficiența și să îmbunătățească performanța, iar Accenture este una dintre puținele companii care dispune de capabilități complete în ceea ce privește transformarea digitală. Accenture este recunoscut la nivel global ca un furnizor de soluții complete și inovatoare pentru industria auto, echipamente industriale, industria farmaceutică, industria bancară și asigurări, comunicații, utilități, energie.

Fabrica a fost construită într-un timp record de doar 17 luni și se întinde pe o suprafață echivalentă cu 65 de terenuri de fotbal. Aceasta beneficiază de un sistem SAP de execuție a producției integrat cu o platformă Internet of Things pentru planificarea resurselor, controlul echipamentelor de producție și alte sisteme IT. În total, Accenture a integrat noul sistem de fabricație cu aproximativ 250 de roboți și 14 sisteme IT. Pe liniile de asamblare sunt instalați 22.000 de senzori electronici care colectează date ce sunt analizate în timp real. Sistemul de execuție analizează în mod continuu performanța om-mașină, zonele unde trebuie făcute eficientizări și perioada când este necesară întreținerea. Soluția Accenture a permis companiei Arctic să digitalizeze până la 80% din procesele lanțului de aprovizionare și a redus cu 11% costurile operaționale.

Fabrica Arctic a fost inclusă de Forumul Economic Mondial

Fabrica Arctic a fost inclusă de Forumul Economic Mondial pe lista „Lighthouse Network” a celor mai avansate fabrici din lume care au adoptat tehnologiile Industry 4.0. În România este singura fabrica de acest fel, iar în Europa sunt doar zece astfel de fabrici în categoria “Advanced Industries”. La nivel mondial, în 2020, existau 54 de fabrici Industry 4.0, iar anul acesta au mai fost inaugurate alte 15 unități de producție dintre care nouă pe continentul asiatic. Fabrica a fost de asemenea premiată cu SAP Innovation Award.

Unitatea de producție nu este doar inteligentă ci și sustenabilă. Fabrica reciclează metal, hârtie și apă și poate produce până la a șasea parte din energia proprie, electricitate echivalentă cu consumul a 350 de gospodării de-a lungul unui an. De asemenea este singura fabrică din România care deține certificatul LEED Platinum, cel mai înalt nivel al acestei certificări verzi care poate fi obținut de către o fabrică. După succesul înregistrat cu fabrica Arctic, experții Accenture Industry X de la Cluj colaborează în prezent cu peste 30 de companii (cu multiple linii de producție) la nivel global, iar printre proiecte se numără o nouă fabrică Industry 4.0 care va fi inclusă în „Lighthouse Network” a Forumului Economic Mondial.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: