Business Stiri Tech

Grupul Digi cere Ungariei să reia licitația 5G

1 apr. 2020 2 min

Grupul Digi cere Ungariei să reia licitația 5G

Reading Time: 2 minute

Ungaria s-a mișcat mai repede decât România  în ceea ce privește licitația 5G, dar finalizarea procedurii de acordare a licențelor este contestată de Grupul Digi, compania-mamă a RCS & RDS. Candidatura Digi Communications N.V.,  la licitația 5G a fost respinsă în septembrie 2019. 

”Suntem profund dezamăgiți de decizia Autorității Naționale pentru Comunicații și Mass-media (NMHH) care a decis să încheie această procedură controversată de licitație. Precizăm că Grupul DIGI a depus acțiuni în instanță pentru a cere suspendarea procedurii și nu a primit, până în acest moment, verdictul definitiv. Considerăm că modul în care autoritatea a tratat această licitație, ignorând demersurile noastre legitime în justiție, contrazice în primul rând misiunea acestei instituții, aceea de a asigura condiții de concurență efectivă pentru bunăstarea consumatorilor și a utilizatorilor, a declarat Serghei Bulgac(foto), CEO DIGI Communications N.V.

Grupul DIGI consideră că, prin descurajarea competiției și blocarea accesului unui al patrulea operator de telefonie mobilă la spectru, Autoritatea „diminuează drastic șansele consumatorilor de a achiziționa servicii de bază la prețuri competitive”. Potrivit studiilor Comisiei Europene privind tarifele practicate la internetul mobil în statele UE, Ungaria a figurat, în 2019, în grupul țărilor din Europa cu cel mai scump acces la date mobile. Consumatorii din Ungaria plătesc prețuri mult mai mari față de tarifele practicate în piețele mult mai dezvoltate cum ar fi Austria, Germania, Marea Britanie sau Franța. „Am putea spune că s-au creat premisele perpetuării strategiei din ultimii ani prin care este împiedicat accesul companiilor pe piața de comunicații mobile. De aceea, din păcate, în următorii 15 ani, cetățenii maghiari ar putea  plăti în continuare cele mai mari prețuri din Europa pentru servicii de bază, așa cum sunt serviciile de comunicații mobile”, arată oficialii Digi.

Ca atare, „ținând cont de utilitatea unei licitații pentru frecvențe derulate în mod corect, transparent și în deplin respect al legii și al interesului consumatorilor, Grupul DIGI solicită Autorității să anuleze decizia și să reia procedura și să își asume rolul de arbitru echidistant al pieței comunicațiilor”, se arată într-un comunicat din partea companiei.

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumatatea anului trecut, în Romania erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G si 4G, si 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă. „În ultimele zile am realizat cu toții cât de utile sunt serviciile de comunicații moderne și cât este de important să păstrăm legătura cu cei dragi. Totuși, constatăm cu stupoare că doar 60% din cetățeni au acces la internet mobil în Ungaria. Știind că 40% din populație nu are acces la servicii de internet mobil în rețelele existente 2G/3G/4G, nu înțelegem de ce Autoritatea a ales să excludă un nou operator și a refuzat să suspende procedura până finalizarea demersurilor legale, doar pentru a atribui frecvențe pentru următorii 15 ani în benzi cu spectru 5G, într-o manieră rapidă care nu ia în considerare interesele consumatorilor”, spun reprezentanții Digi.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: