Guvernul prelungește plafonarea și compensarea prețului la energie și după 31 martie 2025
Reading Time: 2 minuteGuvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care cetățenii și firmele vor beneficia de plafonarea și compensarea prețului la energie și după 31 martie 2025.
Schema actuală de plafonare a prețurilor la energie și gaze naturale va continua, pentru a atenua impactul creșterilor de prețuri din acest sector asupra consumatorilor casnici și non-casnici și a veni în continuare în sprijinul consumatorilor vulnerabili.
Pentru consumatorii finali de energie electrică perioada de acordare a sprijinului a fost prelungită cu 3 luni, de la 1 aprilie 2025 până la 30 iunie 3025. În cazul consumatorilor finali de gaze naturale, perioada a fost prelungită cu 12 luni, de la 1 aprilie 2025 până la 31 martie 2026.
Noul act normativ prevede în sarcina furnizorilor de gaze naturale și a producătorilor de energie termică, în calitate de clienți direcți ai producătorilor de gaze naturale, obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor un stoc minim reprezentând 90% din capacitatea de înmagazinare a depozitelor subterane la nivel național, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
În ceea ce privește preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică și cei de gaze naturale, actul normativ prevede facturarea diferențiată în funcție de nivelul de consum și de categoriile de consumatori, astfel încât Guvernul să protejeze consumatorii vulnerabili.
Intervalele de prețuri facturate pentru consumatorii casnici de energie electrică vor fi menținute pentru încă 3 luni începând cu 1 aprilie 2025 la valorile prevăzute în precedenta schemă de plafonare, după cum urmează:
I. Pentru clienții casnici cu un consum lunar cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv, prețul final facturat în baza noii scheme de plafonare este menținut la maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. De același preț, de 0,68 lei/kWh, vor beneficia, indiferent de consum și următoarele categorii de consumatori casnici:
- clienții casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medicale,
- clienții casnici care au în întreţinere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani
- familiile monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani
II. În cazul clienților casnici cu un consum lunar între 100,01 şi 255 kWh, energia electrică va fi facturată în continuare cu cel mult 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus.
III. Pentru un consum lunar mai mare de 255 kWh, 85% din consumul înregistrat se va factura cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar diferenţa de consum lunar de energie electrică va fi facturată la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal, în cazul consumatorilor noncasnici.
Intervalele de prețuri facturate conform noii scheme de plafonare pentru consumatorii casnici de gaze naturale vor fi menținute pentru încă 12 luni începând cu 1 aprilie a.c., după cum urmează:
- Maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
- Maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică și al cliențior noncasnici din cadrul parcurilor industriale reglementate de Legea nr. 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, cu modificările și completările ulterioare, precum și cei din cadrul sistemelor de distribuție închise definite conform Legii nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.
Sumele aferente compensațiilor acordate vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și bugetul Ministerului Energiei, din Fondul de Tranziție Energetică, precum și de la bugetul de stat.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz