Analize Business Companii Tech

Harta Smart City acoperă 87 orașe din România

iun. 26, 2020 2 min

Harta Smart City acoperă 87 orașe din România

Reading Time: 2 minute

Radiografia Smart City în România cuprinde în prezent 594 de proiecte, în 87 de orașe. Alba Iulia rămâne liderul industriei Smart City, ca număr de proiecte, urmată de Cluj-Napoca și de Timișoara. Proiectele Smart City identificate își păstrează clasificarea, în aceleași șase Verticale Smart City – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, verticale care sunt în concordanță cu raportările Uniunii Europene, se arată într-un raport Vegacomp Consulting, integrator de soluții smart.

Topul primelor orașe, în funcție de numărul de proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate este: Alba Iulia (106), Cluj-Napoca (54), Timișoara (26), Arad (19), Iași (19), Brașov (18), București – Sector 4 (18), Oradea (17), Sibiu (16), Piatra Neamț (15).

“Cum s-a tradus pandemia la nivelul marilor, mediilor și chiar micilor municipalități din România? Cu un pic din toate: elan, retragere, panică, încredere, nervi și suspiciune. Interacțiunile noastre cu municipalitățile, în demersurile de a realiza acest raport, au însemnat luni de tăcere, respectarea absolut relativă a termenelor legale de răspuns la solicitările de informații, și un hei-rup, pe ultima sută de metri, al unor responsabili care au sesizat poate și oportunitatea de imagine generată de prezența în actualul raport. Am vorbit și cu primari care ne-au prezentat detaliat strategia Smart City, dar și cu edili care, dacă i-am suna și astăzi, ne-ar răspunde tot întrebându-ne ce vrem de la ei”, a declarat Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

Mobilitatea, lider detașat

Vechiul lider este confirmat și de această ediție – verticala Smart Mobility, care se detașează semnificativ, în prezent, inclusiv în contextul atenției sporite la siguranță și sănătate, lucru ce se reflectă în transporturi – acoperită de nu mai puțin de 188 proiecte, cu peste 100 mai multe decât în anterioara raportare.

La distanță urmează Smart Governance, cu 130 de proiecte, verticala ce urcă de pe a treia poziție a clasamentului. Podiumul este completat de Smart Living, cu 121 de proiecte, în cădere cu o poziție. Urmează Smart Economy, care își menține locul al patrulea, cu 84 de proiecte. Ultimele două poziții sunt disputate tot de Smart Environment, cu 42 de proiecte și, respectiv, Smart People, cu 29 inițiative.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: