Stiri

Hotărârile CNSU de anul acesta nu au fost publicate în Monitorul Oficial

30 mart. 2021 2 min

Hotărârile CNSU de anul acesta nu au fost publicate în Monitorul Oficial

Reading Time: 2 minute

Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgentă nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României în acest an. Monitorul Oficial este publicația, editată de Camera Deputaților, unde se publică toate legile și hotărârile cu caracter legislativ și reprezintă dovada intrării în legalitate a acestora.

O lege sau o hotărâre a autorităților statului intră în vigoare nu la data adoptării ei, ci la data publicării în Monitorul Oficial. Potrivit avocatului poporului, aceste decizii ale situației de urgență și care stabilesc regulile din pandemie, nu au fost publicate nici în Monitorul Oficial, dar nici pe siteurile care trebuiau să le promoveze: stirioficiale.ro, mai.gov.ro, gov.ro.

Avocatul Poporului cere premierului să explice de ce nu a publicat hotărârile în Monitorul Oficial

Avocatul Poporului, Renate Weber, îi cere premierului Florin Cîţu să-i comunice motivele pentru care cele 20 de hotărâri adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de la începutul anului 2021 până în prezent nu au fost publicate în Monitorul Oficial, informează Agerpres.

„Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”, prevede solicitarea postată, marţi, pe site-ul Avocatului Poporului.

Conform acesteia, deşi conform legii publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie, hotărârile adoptate de CNSU de la începutul anului şi până în prezent, având ca obiect fie starea de alertă, fie măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicității actului normativ.

Avocatul Poporului menţionează că s-a sesizat din oficiu pe această temă.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: