Stiri Business

Ucrainenii de la Avtomagistral-Pivden vor construi alături de Mircea Tudor un aeroport privat de 400 mil. euro la Alexeni, lângă Urziceni

26 mart. 2024 2 min

Ucrainenii de la Avtomagistral-Pivden vor construi alături de Mircea Tudor un aeroport privat de 400 mil. euro la Alexeni, lângă Urziceni

Reading Time: 2 minute

Avant Airports a obținut contractul de concesiune pentru un aerodrom militar dezafectat de 350 de hectare în Alexeni, care va fi transformat într-un aeroport pentru companiile aeriene low-cost și transport de marfă. Consorțiul condus de Avant Airports, din care face parte și constructorul ucrainean Avtomagistral-Pivden, s-a angajat să investească 400 de milioane de euro pentru construirea noului aeroport.

În cadrul proiectului, furnizorul român de servicii aeroportuare Avant Airports, al cărei acționar este antreprenorul și inventatorul Mircea Tudor, va acționa în calitate de dezvoltator, în timp ce Avtomagistral-Pivden din Ucraina va fi compania de construcții.

Amplasat la 66 de kilometri est de București, Aeroportul Alexeni va fi primul aeroport privat operațional din România. În plus, proiectul va include un parc fotovoltaic de 40 MW, ceea ce va face din Alexeni primul aeroport independent energetic din lume.

Dentons a acordat asistență juridică în legătură cu toate etapele proiectului, de la structurarea consorțiului, parcurgerea tuturor procedurilor de licitație și a documentației aferente, până la atribuirea contractului de concesiune. Cristian Popescu, partener în cadrul departamentului de drept corporativ, a coordonat echipa Dentons, fiind asistat de Cosmin Roman (senior associate).

„Suntem onorați că am făcut parte din echipa care a asistat liderul consorțiului în acest proiect complex. Această inițiativă demonstrează imensul potențial și oportunitățile de creștere din România, în special în domeniul concesiunilor de infrastructură și a proiectelor de dezvoltare.”

Cristian Popescu, partener, Departamentul de drept corporativ Dentons

Potrivit proiectului, aeroportul va avea un terminal pentru pasageri de 30.000 mp și un flux anual estimat la 6,5 milioane de călători. Prin terminalul cargo, de 20.000 mp, ar urma să treacă anual peste 10.000 de tone de marfă.

Proiectul includ și o suprafață de 30.000 mp pentru repararea și întreținerea aeronavelor, o academie de aviație, benzinării, vamă și un parc fotovoltaic menit să asigure independența energetică a aeroportului, precum și un hotel, gară și zone de agrement.

Array

Articole pe aceeași temă: