Finanțe

Impactul Brexitului – pe termen indelungat

30 iun. 2016 2 min

Impactul Brexitului – pe termen indelungat

Reading Time: 2 minute

Brexitul a fost un risc major, inclusiv pentru Romania, si s-a materializat, insa impactul este pe termen mai indelungat si deriva din doua elemente: din incertitudine si din slabirea spriritul european, considera guvernatorul Bancii Naţionale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

“Pentru Romania, spiritul european, aderarea la Uniunea Europeana, alinierea la normele europene au constituit principala ancora (pentru dezvoltarea Romaniei n.r.), deci intr-un fel, noi vom trai in perioada urmatoare o slabire a acestei ancore”, a declarat declarat Mugur Isarescu, in briefingul de presa de dupa sedinta Consiliul de administraţie al BNR pe probleme de politica monetara.

Cresterea volatilitatii pietelor financiare internationale in contextul referendumului din Marea Britanie s-a reflectat si asupra pietei locale, cursul de schimb al leului inregistrand insa miscari mai reduse decat ratele de schimb ale celelorlalte monede din regiune, a aratat guvernatorul.

“Rezervele internationale se mentin la un nivel adecvat, iar pozitia externa a Romaniei este sustenabila. Acestea, coroborate cu existenta in prezent a unui cadru macroeconomic stabil, asigura o buna rezistenta a economiei romanesti fata de socuri externe adverse”, a aratat Mugur Isarescu.

Pe plan intern, riscurile au ca sursa conduita politicii fiscale si de venituri, precum si efectele adverse generate de modificari ale legislatiei din domeniul financiar-bancar.

In comunicatul detaliat prezentat de guvernator, remis in urma sedintei de politica monetara, se mentioneaza ca majorarea rapida a consumului final al populatiei, in conditiile sporirii veniturilor acesteia si ale extinderii actiunii stimulilor fiscali, a determinat atingerea celei mai inalte dinamici a PIB din perioada post-criza, dar si un avans semnificativ al importurilor. “Dinamica inalta a importurilor a condus la deteriorarea balantei comerciale, care,  impreuna cu o relativa restrangere a intrarilor din fonduri europene, s-au reflectat asupra contului curent. Aceasta evoluţie a fost parţial contrabalansata de consolidarea surplusului la nivelul balanţei serviciilor”, se arata in comunicat.

Cresterea anuala a PIB s-a intensificat, atingand in trimestrul I 2016 nivelul de  4,3 la suta fata de 3,8 la suta in trimestrul anterior.

Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditaţii din sistemul bancar. 

CA al BNR a hotarat totodata pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: