CSR Tech

Impactul pandemiei asupra copiilor din mediul rural: 40% dintre părinți nu au reușit să asigure alimentele și produsele de bază

5 aug. 2020 2 min

Impactul pandemiei asupra copiilor din mediul rural: 40% dintre părinți nu au reușit să asigure alimentele și produsele de bază

Reading Time: 2 minute

Viața pentru copiii din mediul rural s-a înrăutățit considerabil în perioada pandemiei, arată o cercetarea realizată de World Vision România în perioada 10 mai – 27 iunie 2020.

Peste 60% dintre părinți nu au lucrat, iar 40% dintre cei chestionați nu au reușit să asigure deloc sau au asigurat parțial alimentele, medicamentele sau produsele de igienă.

Aproape 19% dintre respondenți au declarat că veniturile le-au scăzut din cauza concedierii, șomajului tehnic ori a imposibilității de a mai lucra cu ziua. Pentru alți peste 40% dintre părinții respondenți, asistați social, însă, pandemia nu a făcut decât să le adâncească problemele. Părinții au fost întrebați dacă reușesc, în situația dată, să asigure necesarul familiei pe anumite categorii de produse. 

  • 41 % (2 din 5) au fost nevoiți să adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale în perioada de izolare.
  • 27 % dintre cei care au adoptat strategii de reducere a cheltuielilor declară ca au rămas fără locuri de muncă, din cauza concedierii, a șomajului și imposibilității de a lucra cu ziua.
  • aproape 40% din totalul respondenților nu au reușit să asigure alimentele sau le-au asigurat parțial.
  • Nici când vine vorba despre medicamente sau produse de igienă lucrurile nu au stat mai bine: peste 40% dintre părinți nu au reușit să le cumpere ori le-au achiziționat parțial.

Online și nu prea

Aproximativ 40% dintre elevii din mediul rural nu au participat la ore online. Doar 64% dintre cadrele didactice au organizat ore online. Restul au trimis și exerciții prin telefon, WhatsApp, Messenger ori teme printate copiilor, pentru că aceștia nu aveau mijloace de conectare online.

Peste 55% dintre părinți nu au un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie; 8% dintre respondenți afirmă că nu dețin niciun dispozitiv care să-i permită copilului să-și continue educația acasă.

Doar 20% au afirmat că în familiile lor copiii au urmărit emisiunile Teleșcoala organizate de Ministerul Educației; 8 % din cauză că nu au avut televizor care să le permită să urmărească emisiunea, proporția atingând valori foarte mari în Cluj (22 %) și Vaslui (15%).

Emoțiile copilului, neglijate 

Aproape un sfert dintre părinții chestionați (22,85%) nu și-au lăudat niciodată copilul sau au făcut-o doar câteodată în perioada pandemiei. Aproape o cincime din părinții chestionați au declarat că își îmbrățișează copiii necondiționat doar câteodată sau deloc.

O treime din respondenții părinți (31,4%) nu au petrecut aproape deloc mai mult timp cu copiii lor pe perioada stării de urgență, când aceștia ar fi avut nevoie de suport socio-emoțional sporit. Cu toate acestea, proporția părinților care consideră că au gestionat pozitiv starea de tensiune indusă de pandemie a fost de aproape 81%.

Se remarcă din nou faptul că proporția părinților care nu au oferit copiilor confortul emoțional de care aveau nevoie în perioada pandemiei este foarte mare în cazul familiilor vulnerabile din punct de vedere economic.

Cercetarea a fost derulată telefonic în perioada 10 mai – 27 iunie 2020 și a vizat colectarea de informații din cele 6 județe (Cluj, Dolj, Ialomița, Vaslui, Iași, Vâlcea – 139 de comune cu 313 sate), în care World Vision România derulează intervenții.

Cercetarea cantitativă a cuprins un univers de 1.769 părinți ai copiilor de vârstă școlară. Peste 75% dintre cei chestionați provin din familii cu multiple vulnerabilități.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: